Dan 48 – Lek Remdesivir Odobren u SAD Protiv Korone

Donald Trump je juče najavio da je brzom procedurom lek remdesivir odobren za upotrebu u tretiranju posledica COVID-19 virusa. Ovaj medikament je pokazao jasan efekat u skraćivanju oporavka zaraženih pacijenata.

Bolesnici koji su uzimali remdesivir su se oporavili u periodu koji je za 31% kraći u odnosu na one koji nisu uzamali tretman. Studija je urađena na uzorku od 1.063 pacijenata i oni koji su uzimali lek su napustili bolnicu nakon 11 dana u odnosu na netretirane pacijente koji su ostajali u bolnici 15 dana.

Dr. Anthony Fauci koji predvodi američki tim epidemiologa u borbi protiv korona virusa je izjavio: „Podatci pokazuju da remdesivir ima jasan, bitan, pozitivan efekat u skraćivanju vremena oporavka. Dokazano je da lek može da blokira ovaj virus.“ Odmah je uvrstio lek u standardnu proceduru tretiranja teških slučajeva od COVID-19 virusa.

Američka agencija Food and Drug Administration, ili FDA je odgovorna za odobravanje novih lekova u medicinske svrhe. Poznati su po tome da su veoma rigorozni i da traže dlaku u jajetu pri odobravanju novih medikamenata. Proces traje mesecima i zahteva detaljne studije koje rezultiraju ‘značajnim dokazima’ da lek ima efekta.

U vreme epidemije i drugih vanrednih situacija agencija primenjuje rapidnu proceduru koja značajno skraćuje vreme do pacijenta. Lek još nije u potpunosti odobren ali ima urgentnu dozvolu za upotrebu protiv korona virusa. Ujedno je i jedini lek odobren u SAD za lečenje zaraženih. Daje se uz strog nadzor lekara u bolnici intravenozno. Upotrebljavaće se na pacijetnima svih uzrasta koji imaju tešku kliničku sliku. Dakle u bolnici su, imaju nizak nivo kiseonika u krvi i često su na respiratorima.

Nakon četiri meseca od izbijanja zaraze u Wuhanu jedan lek je konačno pronađen u borbi protiv pandemije. Tretman daje nadu da će smanjiti smrtnost među rizičnim grupama jer se daje samo teškim slučajevima. Jasnih dokaza o nivou smrtnosti nema jer još nema detaljnih studija u primeni protiv korone ali istaživači su optimistični jer smanjuje period oporavka pa samim tim i ublažuje najteže momente bolesti kod kritičnih grupa. Lekari koji su na liniji fronta u borbi protiv virusa su najglasniji u primeni remdesivira jer smanjuje broj bolničkih dana pa samim tim relaksira pritisak na ustanove kod prijema i otpusta pacijenata.

Interesantno je da je lek izvučen iz zaborava jer se kao antiviralni tretman nije dobro pokazao u borbi protiv hepatitisa i ebole za šta je i dizajniran. Proizvođač Gilead Sciences iz Kalifornije prilagođava proizvodnju kako bi izbacili što veću količinu za potrebe američkih bolnica. Nije poznato kada i da li će biti pristupačan drugim zemljama i da li će drugi proizvođači moći da ga proizvedu za globalno tržište.

Lek napada RNK lance koji se šire i prenose genetski kod potomcima virusa. U prisustvu remdesivira lanac se prerano prekine i virus se blokira u daljoj replikaciji. Slični tretmani se godinama testiraju na virusima iz korona familije ali kako se dođe do kliničkih ispitivanja tako padnu na testu. Dr. Mark Denison sa Vanderbilt univerziteta se godinama bavi ovim tretmanima tako da se odmah setio da izvuče seriju ovih lekova iz zaborava i proba ih na COVID-19. Od svih se remdesivir pokazao kao najefektniji i uskoro su očajni lekari tražili da probaju bilo šta kod teških slučajeva korone. Prva primena je bila na principu samilosti gde lekari mogu da daju lek koji nije odobren pacijentima na samrti uz njihov ili pristanak porodice. Jasnih dokaza nije bilo ali su se svedočenja lekara da ublažuje simptome i povećava kiseonik u krvi brzo proširila među istraživačima koji su rapidno organizovali prva klinička ispitivanja i ubrzanom procedurom došli do rezultata. Ovo je dokaz da se mnogo može uraditi kada se preskoči birokratija i nauka preuzme konce u svoje ruke.

Remdesivir nije čudotvoran lek i tek ćemo videti da li spašava živote ili ne. Gilead ima oko 1.5 miliona doza što je dovoljno za oko 150.000 pacijenata. Za sada pacijenti ne plaćaju ovaj lek već će država da nadoknadi troškove proizvodnje. Antiviralni lekovi nisu jeftini tako da će cena za izvoz biti pokazatelj cenovne politike ovog leka u osetljivo vreme pandemije.

Remdesivir nije čudotvoran lek ali može značajno da smanji pritisak na zdravstvenu infrastrukturu i samo osoblje. Povratak u normalu će takođe zavisiti od njegovog uspeha jer ako smanji smrtnost čitava halabuka oko straha od virusa će jenjavati. Ne treba zaboraviti ni psihološki efekat jer kada si bolestan bitno je znati da postoji lek za tvoju tegobu. Remdesiviru, držimo ti palčeve.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: