Dan 2 – Pojačane Mere

Još jedno hladno martovsko jutro nakon prvog dana vanrednog stanja izazvanog korona virusom. Juče su mere vlade pojačane i kako je dan odmicao bilo je sve manje ljudi na ulicama. U startu su ulice bile pune i dosta bakica i dekica se motalo oko Kalenić pijace. Ubrzo je Ana Brnabić upozorila da se situacija mora ozbiljno shvatiti i da je moguće uvođenje policijskog časa. Više im ništa nije smešno.

U regionu je situacija sledeća. 65 zaraženih u Srbiji, uvedeno vanredno stanje, zabranjen ulaz strancima kao i obaveza 14-dnevnog karantina za sve. 28 dana je obaveza za one koji dolaze iz Italije, Švajcarske, Irana, Rumunije, Španije, Nemačke, Francuske, Austrije, Slovenije i Grčke. Škole, vrtići i fakulteti ne rade i nema okupljanja više od 50 ljudi.

U Crnoj Gori nema zabeleženih slučajeva. Strancima je zabranjen ulazak a građani koji se vraćaju moraju u samoizolaciju od 14 dana. Nema javnih okupjanja tako da su litije pravoslavnih vernika stale. Mnogi se već sprdaju i zovu virus Milokorona. Obrazovne ustanove zatvorene.

U Bosni 24 potvrđenih slučajeva. Uvedena je vanredna situacija i zabranjen ulaz strancima iz kriznih zemalja kao što je Kina, Južna Koreja, Japan, Italija, Francuska, Rumunija, Nemačka, Austrija, Španija, Švajcarska i Belgija. Svi građani moraju u 14-dnevnu izolaciju. Zabranjena su javna okupljanja i obrazovne institucije su zatvorene. Poreski obračuni se odlažu do daljnjeg.

Kafići i restorani u Beogradu nisu bili puni kao prethodnih dana. Naime u kafiću Liberte u Njegoševoj samo nas par oko podneva sastančimo oko  nekih tekućih poslova. U ovo vreme je kafić obično krcat i zadimljen.

Ženi evo zvoni sat u 7 pa je pitam čemu budilnik. Kaže ustaje se jer nastava kreće preko TV kanala. Ajde videćemo kako će to da prođe. Klinci su prvi i četvrti razred i baš me zanima da li će im ova nastava držati pažnju. Verovatno ćemo morati pored njih da dežuramo. Ali brzo je organizovano pa ajde da vidimo kako će dani proticati.

U medijima skoro da nema drugih vesti. Samo korona, korona, i korona. Naravno da je sledeći korak ko je od slavnih ličnosti dobio virus. I u ovakvoj situaciji mediji su i dalje uglavnom retardirani.

Akcije u SAD su prsle 12% što je najgori dan od Crnog Petka 1987. godine. Kao neko ko je bio u srcu Wall Street-a devedesetih prošao sam tri finansijske krize sve do poslednje 2008. godine. Znam taj osećaj kad sediš ispred ekrana i grafikona a cene samo idu dole. 1%, 2%, 4% dole i do tada se nadaš vratiće se. Onda uđe osećaj pomirenosti gde kao omađijan gledaš kako se svetsko bogatstvo topi.

Ako čitaš ovo i razmišljaš ma šta me boli uvo za gomilu bogatuna i njihove akcije dobro razmisli. U ovom globalno povezanom svetu akcije na berzi su prva indikacija ekonomskih problema. Naime analitičari po ceo dan sede i kalkulišu koliko će para koja firma napraviti. To je često kompleksan posao sa mnogo nepoznatih. Jer cenu akcija određuju isključivo budući profiti tako da morate da znate firmu bolje od zaposlenih, sve od planova pa do njihove realizacije. Tako da je sve to jedan povezan sistem od koga zavisi i tvoj posao u Srbiji i tvoj lični dohodak. Čujem neke debile koji se kao raduju padu akcija. To je kao da likuješ jer neko seče granu na kojoj sediš.

U kriznim situacijama panika obuzme i analitičare i trejdere tako da svaka kalkulacija pada u vodu. Svi pokušavaju da prodaju akcije i sačekaju da panika prođe to jest da se tržište stabilizuje. Cene skaču gore dole i to vam je indikacija koliko ekonomisti i analitičari nemaju veze koje nas ekonomske posledice čekaju.

Dobijam ekonomske izveštaje sa svih strana i ovde ću vam sažeti neke od najbitnijih elemenata. Naime Hubei provincija u Kini odakle je virus i krenuo se polako vraća u život nakon drakonskih mera koje je komunistička vlada uvela. Karantin traje 7 nedelja i prvi znak ekonomskog oporavka će biti završetak karantina. Sledeći znak će biti puštanje u rad gradskog saobraćaja. I na kraju ćemo čekati kada će mnoge fabrike koje operišu u provinciji da krenu sa proizvodnjom na nivou kao pre epidemije.

Iako je od komunista nemoguće dobiti jasne informacije jedna brojka sve govori. Pad zagađenja vazduha u Pekingu je 56%. To je diraktan rezultat pada ekonomske aktivnosti. Pad prodaje automobila je 92% i prodaja pametnih telefona je manja za 37% u odnosu na prošlu godinu. Svi drugi indikatori su u istom duhu.

U Srbiji se ekonomska aktivnost nastavlja ali se oseća nervoza u platnom prometu. Naime firme radije drže novac na računu nego da plaćaju fakture. Gradilišta rade ali se priča da će biti obustavljanja. Vlada mora što pre da izađe sa jasnim upustvima i da ne dozvoli da firme same odlučuju kako će se ponašati. Ovo nije vreme za mikro-menadžment. Imamo jako mali broj zaraženih i ekonomska aktivnost mora da se nastavi jer bi posledice velike ekonomske krize bile verovatno veće od posledica virusa.

Drug mi upravo šalje poruku da Air Serbia radi na pripremi aviona koji leti u Kinu po pom0ć. Donose testove kao i drugu medicinsku pomoć. Ako se ovaj trend nastavi jasno je ko će iz ove bitke izaći sa lovorikama a ko će bedno gledati u pod. Zapadni svet je već pao na ispitu i nakon krize će se otvoriti velika debata o vrednostima i kvalitetu političkih sistema. Očekujte poplavu propagande i upiranja prstiju.

Za danas preporučujem gledanje Bill Gates prezentacije na temu virusa. Brilijantan kao i obično on jednostavnim jezikom objašnjava pre 4 godine zašto je svet nespreman za virusne epidemije. Iz ovog videa je jasno da je najveća pretnja modernom čoveku upravo virus a ne ratovi, glad ili neka treća pošast. Njegova fondacija se bavi virusima kao primarnom pretnjom. Nakon ovoga očekujte veliki priliv novca u njegovu fondaciju kao i nadu da će ga svet više slušati kada je pitanju ovaj globalni problem. Kada ga već slušamo oko operativnog sistema na našim računarima vreme je da obratimo pažnju na njegov rad sada kad je penzioner. Jer svet su obično spasavali brilijantni pojedinci a ne uspaničena masa. Evo linka pa pogledajte:

https://www.youtube.com/watch?v=6Af6b_wyiwI

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: