Novi Soj Covid-19 je dobio ime: Omikron

Pandemija ne miruje. Pored vakcina koje se sad masovno distribuiraju širom sveta zaraza i dalje raste u velikom broju zemalja. Delta soj, koji se pokazao kao zarazniji trenutno hara ali je dobio konkurenciju iz Afrike: Omikron soj.

Svetska Zdravstvena Organizacija ga je zvanično nazvala B.1.1.529 ali su brzo došli do nadimka još jednog slova iz grčkog pisma: Omikron. Petnaesto grčko slovo je ime čiji je osnovni cilj da se nomenklatura sojeva prebaci iz domena geografskih odrednica na neutralno polje. Omikron je otkriven pre nekoliko dana u Južnoafričkoj Republici, tačnije u utorak 23. novembra u provinciji Gauteng. Zdravstveni radnici su daleko obrazovaniji o koroni nakon dve godine pakla pa sada brže i preciznije otkrivaju nove mutacije virusa.

Prvi slučajevi pokazuju da Omikron može da zarazi i one koji su preležali koronu. Ovaj soj ima preko 30 mutacija na svom proteinskom spajku što je duplo više od Delta soja. Brza analiza nije optimistična i glavno pitanje je kako će vakcinisani reagovati na Omikron. Broj zaraženih od korone je u Južnoafričkoj Republici skočio sa 270 pre petnaest dana na preko 1200 juče. Lekari ukazuju da ovaj skok može biti posledica pojave Omikrona jer većina zaraženih dolazi baš iz Guateng provincije. Moraćemo da sačekamo još nekoliko dana kako bi statistika imala smisla.

R faktor, koji pokazuje brzinu širenja zaraze je u proseku 1.47 na teritoriji čitave zemlje. Ali je u provinciji Guateng 1.93 što nisu dobre naznake.

Vakcine će verovatno biti efektivne ali je pitanje da li će istim intezitetom štititi i od Omikron soja. Sada već poznata struktura korone pokazuje da što je više mutacija na proteinskom spajku, ili šiljku, to je efikasnost vakcine manja.

Novi lekovi protiv Covid-19 virusa se sa istim žarom bore protiv svih sojeva jer sprečavaju da se virus replicira. Tako da su lekari optimistični da će lekovi i protiv Omikrona imati isto dejstvo.

Trenutno nema naznaka da li su simptomi jači ili slabiji. Potrebno je da prođe nekoliko nedelja da bi SZO sumirao statistiku zaraženih Omikron sojem. Ostaje nam nada da je ova mutacija simptomski slabija.

Za sada je soj ograničen na Afriku sa nekoliko slučajeva u Hong Kongu i po jednim zaraženim u Izraelu i Belgiji. Iz dosadašnjeg iskustva sa koronom znamo da je samo pitanje vremena kada će se raširiti Evropom i Balkanom.

Ovo je još jedan razlog za intenzivniju vakcinaciju, naročito među mladima. Dolazi hladno vreme proslava i žurki pa je potrebno dalje primenjivati covid digitalne propusnice. To jeste jedan nivo narušavanja građanskih prava ali moramo ga kratkoročno primeniti kako bi se ova agonija okončala. Austrija je ponovo uvela lockdown na šta su građani veoma burno reagovali. Psihološke bolesti su u porastu i one polako odnose sve više života jer su posledice pandemije sve dublje. Austrija je uvela i kontraverznu meru obavezne vakcinacije od nove godine. Ostaje da se vidi kako će građani reagovati na tu odluku. Direktan uticaj na ljudsko telo od strane države je po meni neprihvatljiv čin i nadam se da će Austrijski narod ustati protiv te mere. Kao vakcinisan i busterovan i dalje čvrsto stojim da je obavrezna vakcinacija narušavanje osnovnih ljudskih prava. Ali ljudi bocnite se!

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: