Vakcine – Globalna Otimačina

Svet je na početku same pandemije COVID-19 virusa pokazao svoje sebično lice. Neusaglašeni potezi, otimačina oko maski i respiratora i međusobne optužbe su samo dodale gorivo na pandemijsku vatru koja se rasplamsava čitavu godinu.

Ovaj prljavi trend se nastavlja u distribuciji vakcina i daje nam sliku divljačkog sveta gde su moćni i bogati spremni na sve da dođu do spasonosnih boca. U tom procesu ne samo da zanemaruju one kojima je vakcina preča, već jasno demonstriraju da će svaka ozbiljnija globalna kriza biti katastrofalna zbog manjka kooperacije i primitivne sebičnosti.

Svađa između EU i Velike Britanije oko pristupa vakcinama švedsko-engleske firme AstraZeneca je najnovija u nizu nervoznih korona prepirki. Zdravstveni radnici širom sveta ukazuju da se dešava upravo ono čega su se plašili: da će bogate zemlje gomilati vakcine dok neke neće imati pristup ni minimalnim količinama potrebnim da se zaštiti najugroženije stanovništvo.

Kompanija je pre neki dan objavila da proizvodnja ne ide tempom koji su planirali. Ubrzo nakon toga EU zvaničnici su shvatili da obećane količine neće pristići ali da će VB dobiti svoje sledovanje na vreme. Nakon 4 godine mučnog Brexita, skandal sa vakcinama samo produbljuje krizu između ostrvljana i kontinentalaca. Tako da je EU juče naložila oštru kontrolu (čitaj zabranu) izvoza vakcina van granica EU. Čak su otišli toliko daleko da su Severnu Irsku, koja se u Brexitu našla u nebranom grožđu, stavili na listu za specijalne protokole da ne bi VB doturali vakcine. Ovaj potez sitnih duša je noćas korigovan nakon burne reakcije iz Belfasta.

Jučerašnji dan je protekao u optužbama i razdoru. EU zvaničnici su čak poslali inspekciju u jedan od pogona AstraZeneca u Belgiji da se uvere o količinama vakcina u magacinu. Toliko o poverenju i uzajamnom pomaganju. Iz iste unije koja bez blama popuje ostatku sveta o društvenim vrednostima. Te vrednosti su očigledno suspendovane u vreme zdravstvene krize i prešlo se na sistem svaki čovek za sebe.

EU ima ugovor sa kompanijom AstraZeneca o isporuci 80 miliona doza COVID-19 do kraja marta. Zbog spore proizvodnje isporuka će pasti na 31 milion doza. I dok su političari svojim nemuštim jezikom pokušavali da smire situaciju, generalni direktor Pascal Soriot je bio jasan: ugovor je prvo potpisala VB i oni imaju prioritet u nabavci.

I dok VB vakciniše hiljade dnevno, Španija je zaustavila vakcinaciju, Nemci kasne a Francuzi imaju dovoljno za još samo par dana planirane vakcinacije. I dok prepirka traje brutalna istina izlazi na videlo: druge, siromašnije zemlje nisu ni deo rasprave. EU i VB zvaničnici se nisu ni folirali ovog puta po pitanju solidarnosti. Zemlje kao što su Makedonija, Bosna, Jemen i druge koje vakcinu vide samo na internet stranicama, nisu ni u planu ove distribucije. Kada je guzica u pitanju civilizovani Zapad se drži starozavetnog principa: u se, na se i poda se.

EU je obezbedila oko 1.6 milijardi doza što je tri puta više nego što je potrebno. A nema jasnog plana za distribuciju viška siromašnim zemljama. Kanada je obezbedila 4 puta više vakcina nego što je potrebno. I još se sramno hvale tim podatkom.

COVAX program, koji je još u junu postavljen kao osnova fer distribucije vakcina najugroženijima, planira da 2 milijarde doza obezbedi za siromašne. Od samog početka programa kritičari napominju da ova količina nije dovoljna. Trenutno je nejasno kako će se i ovaj minimalni cilj ostvariti. Lekari u zemljama trećeg sveta nemaju nikakvu informaciju o rasporedu isporuka tako da su njihovi planovi za inokulaciju mrtvi.

So na ranu dodaju kineska i ruska vakcina. Od početka posmatrane sa visine, u smislu ma te su vakcine sumnjive u odnosu na svete zapadne boce, pokazale su se kao uspešnije od svojih zapadnih rivala. Toliko da EU, koja još nije odobrila rusku vakcinu, sada ide Putinu na kanabe da pregovara o kupovini 100 miliona doza u najkraćem mogućem roku.

Ideološko politikanstvo ponovo košta ljudske živote. SZO još nije odobrila rusku i kinesku vakcini isključivo iz političkih razloga, iako su imali više vremena za odobravanje ovih vakcina u odnosu na one koje dolaze sa Zapada. Iako su mnoge zemlje odobrile upotrebu ruske vakcine, na Zapadu još bukti kampanja da se ova boca dezavuiše. Iza ovog narativa stoje bogate farmaceutske kuće koje su poznate po korupciji i potplaćivanju doktora da ‘guraju’ njihove medikamente. Nikada im ljudski životi nisu bili primarni, već isključivo profit.

Kinezi su se bacili na svoju standardnu komunističku propagandu i sistemski kritikuju Fajzerovu vakcinu. Puštaju medijske patke o umrlim pacijentima u Nemačkoj bez ikakvog osnova. Geopolitička osveta je bitnija od ljudskih života, naročito u komunističkim režimima. Virus je potekao iz Kine, prvi su prozveli vakcinu koja je u upotrebi još od juna, ali nisu u stanju da se politički uzdignu i racionalno odgovore na očiglednu rasnu i ideološku diskriminaciju svojih zapadnih ‘partnera’.

A popularnost Kine u Srbiji raste. Trenutno smo jedna od vodećih zemalja u procesu vakcinacije. I to zahvaljujući kineskoj vakcini kojih je u Srbiju poslato milion doza. Uskoro dolazi i veliki ruski kontigent pa će i Rusija da zauzme novo mesto u glavama srpskih birača. A sa Zapada će vakcine doći kasno, ali će popovanje o evropskim vrednostima verovatno dobiti na intenzitetu. Jer kako se primitivni srbin usudio da primi istočnjačku vakcinu, kada znamo da sa Istoka dolazi samo zlo i naopako.

Pandemija korona virusa nas vraća u realpolitiku koju karakterišu manjak solidarnosti i opsednutost najsitnijim nacionalnim interesima. Takav način razmišljanja nas je odveo u dva svetska rata i naše balkansko makljanje devedesetih godina prošlog veka. Bitnije je da zapadni mlad i zdrav čovek ima 4 doze vakcine na raspolaganju, nego da lekarka u Pakistanskom selu, koja opslužuje 20 puta više pacijenata nego njene zapadne kolege, dobije jednu dozu i nastavi svoj mukotrpan posao. Sve je u najboljem redu, jer su društvene vrednosti ipak bitnije od ljudskih života onih koji su morali da se rode vam granica svetog Zapada.

Једно мишљење на „Vakcine – Globalna Otimačina“

  1. Gazda me redovno brise, pretpostavljam da se ne slazemo, ali evo opet probam opet.
    U Srbiji je vidjena identicna otimacina pa ne vidim cemu svo to drvlje i kamenje na Evropu i Zapadni svet.
    Posle par dana davanja vakcine najugrozenijima brzo su se pojavili dupli redovi, jedan pozvanih i drugi sa padobrancima zeljnim vakcine preko reda. Da nismo pali na tom ispitu imali bi puno pravo da mudrujemo, ovako treba da nas je sramota.

Leave a Reply

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem