Rasprodaja Doktorata

Kupovina doktorata je uzrokovana našom društvenom organizacijom. Komunisti su u SFRJ postavili rigidni sistem zapošljavanja i stručne spreme kao jedne od osnovnih odlika dirigovane ekonomije. Moglo se napredovati na poslu samo ako imaš određenu SS, VSS ili ti šta već. 

Dakle nisi mogao dalje bez fakulteta i određenih diploma. Zato kod nas nije bilo Bill Gates-ova koji napuste osnovne studije da započnu revolucionarnu firmu. 

Usled manjka reformi u obrazovanje to nasleđe je i dalje prisutno u društvenim preduzećima i ustanovama.  Kako koja stranka dođe na vlast shvati da sve može da fingira ali stručna sprema se ne sme ignorisati. Zato njihovi članovi moraju ekpresno da rode stručnu spremu. Zato pekari i grobari preko noći postaju akademski građani.

U vreme komunizma su se doktorati delili samo podobnima. Pa je dobar deo doktoranata bio učlanjen u Komunističku Partiju. Tako su se masovno kupovali doktorati, kako za novce tako i pritiscima. Zar mislite da je neki profesor smeo da odbije doktorsku disertaciju sinčića nekog člana CK? 

To se sada masovno dešava u Kini. Naime, 1978 god., nakon famozne Kulturne Revolucije nije bilo ni jednog savremenog doktora nauka. 1982 ih je bilo 18. Sada svake godine preko 100.000 njih dobije zvanje doktora nauka. Kvalitet tih diploma je upitan jer je veliki broj kandidata član KP.  Zato su u Kini i dalje najvredniji PhD-evi sa Zapadnih univerziteta.

Dakle ovo je tema koja muči dobar deo sveta. Inflacija visokog obrazovanja pa samim tim i doktorata je fenomen koji je prisutan već nekoliko decenija. 

Zato je odnos onih doktora nauka koji redovno objavljuju radove i fake doktoranata koji nikad ništa ne objave sve gori. 

Zato mora doći do klasifikacije titula. Nešto slično kao u Rusiji. Tamo si kandidat sve dok ne objaviš neki bitan rad u bitnoj publikaciju.  Ako osoba nikada ništa ne objavi, ili to uradi jednom u 5 godina u trećerazrednoj publikaciji, onda je jasno da je doktorat fake. 

Pravi doktori nauka su opsednuti svojom specijalizacijom i stalno objavljuju. To je priroda doktorata. To su često veoma specijalizovane i opskurne teme. Pravi put do doktorskog zvanja je pakao. Moja tašta je profesor na BU i drži katedru nederlandistike, to jest holandskog jezika i kulture. Jedan je od vodećih eksperata i uživa ogromno poštovanje u Holandiji kao veliki stručnjak za njihov jezik i književnost. Doktorat je završavala pored porodice i troje male dece. Dakle prošla kroz pakao, naročito što je bila pionir u toj oblasti na Balkanu. Ona živi svoju nauku svaki dan pa je tako jedna od citiranijih profesora na BU. 

Sa druge strane lično poznajem nekoliko doktoranata koji se svojim poslom ne bave. I mi svi oko njih znamo kako su do diplome došli. 5 somića i 10 ćevapa su danas dovoljni da se lansirate među akademike. Navali narode dok zalihe traju.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: