Victoria Nuland: J…š EU

U penziju odlazi žena koja je oblikovala američku spoljnu politiku pod Obamom, Biden-om ali i George W. Bush-om. Bila je agresivni liberalni jastreb za koga je ekspanzija američke sile bila prioritet.

Na samitu u Bukureštu 2008. godine gurala je agendu akcionog plana članstva Ukrajine i Gruzije u NATO. Jasna ruska crvena linija je za agresivnu birokratkinju bila nešto što može da ignoriše i taj tvrd stav je bio uzrok konflikta u Gruziji. Dok su Nemačka i Francuska jasno upozoravale da je ovaj agresivni čin kontra-produktivan Victoria je mahala rukama bez osvrta na real-politik. Rusija nije dozvolila zapadno naoružanje u mekanom delu svoje geografije i njena pogrešna procena je rezultirala ruskim osvajanjem Južne Osetija i Abhazije.

Uloga Victorie Nuland u iračkom ratu se takođe pokazala kao katastrofalna. Bila je nacionalni savetnik tada podpredsedniku Dick Cheney-u i uz njega glavni arhitekta rata. Gurala je priču o oružju za masovno uništenje za koju se brzo ispostavilo da je patka američkih obaveštajnih službi. Mnogi su smatrali da je nemoguće sresti nemoralniju i beskrupulozniju osobu od Cheney-a, sve dok ih ovaj ne upozna sa svojom zamenicom. Opisivali su je kao intervencionistu na steroidima. Rezultat je preko 116.000 mrtvih civila i preko 5 miliona izbeglica u Iraku Levy, B., & Sidel, V. (2013).

Pod Obamom je takođe dobila ulogu kao državni sekretar za Evropu iako se predsednik bunio protiv njenog izbora. Ali birokratska mašinerija je zahtevala da se Evropom bavi jastreb. Dok je Obama pokušavao da napravi kulu od karata sa Putinom ona je uspešno istu rušila. Jasno je demonstrirala stav američkih jastrebova prema EU sa jednim sočnim: „Fuck the EU.“ Konsekvence njene pobede nad umerenim evropskim diplomatama i Obamom gledamo danas.

Stevem Bannon, bivši strateg Bele Kuće je upravo izjavio o Nuland-ovoj: „sačuvaj dokumentaciju. Okruži se advokatima jer krećemo na tebe. Ti si epicentar svega vezanog za Ukrajinu.“ Katastrofalan učinak njenog dugogodišnjeg rada će se studirati u političkim naukama. Ako Donald Trump pobedi mogla bi se naći na optuženičkoj klupi jer je njihova mržnja jedno prema drugom poznata u Washington-u. Sve će zavisiti koliko će biti ‘tiha’ u penziji. Naime u američkoj politici postoji nepisano pravilo: nećemo te goniti ako se tiho povučeš i držiš jezik za zubima. Njena postavka za predavača na Columbia univerzitetu nagoveštava njeno totalno povlačenje.

Udata za jednog od glavnih teoretičara neokon doktrine Robert Kagan-a ona je imala skoro apsolutnu podršku u svojoj karijeri uprkos gore navedenim promašajima. Ta grupa je u Americi poznata kao glavni promoteri američkih ratnih dejstava. Mnogi u Washington-u ih smatraju jedinim krivcima za rapidan pad američkog uticaja i prestiža u svetu. Blamaža u Iraku kao i sramne scene iz Afganistana su direktne posledice njihovog rada.

Predsednik Biden je prvi skrajnuo Nuland-ovu prošle godine odbijajući da je unapredi i privatno je optužujući za situaciju u Ukrajini. Ona je poruku primila i povukla se sa političke pozicije, za koju, naglašavam nikada nije demokratski izabrana. Ona je savršen primer tog dela političke klase koja mrači i oblači a da se nikada ne suoči sa glasačkim listićima.

Glenn Greenwald komentariše povlačenje Victorie Nuland.

Jedan od glavnih krtičara Nuland-ove i njenog muža je slavni novinar Glenn Greenwald. Njegovo oštro istraživačko pero je zagorčalo život mnogim političarima, a naročito je dobar u proganjanju neokonova i njihovih radova. Njegovu reakciju na njeno povlačenje pogledajte ovde.

5 мишљења на „Victoria Nuland: J…š EU“

  1. Poštovanje, Vladimire.Obzirom da ste studirali i radili u SAD, i da poznajete prilike tamo, želim da vas pitam nešto. Da li biste mogli dati prognozu predstojećih predsjedničkih izbora u SAD? Biden or Tramp? What’s gonna be?

Leave a Reply

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem