Ko Je Čelična Lady Koja Finansira Putinov Rat?

Kada mala zemlja ratuje, taj konflikt je trošak. Kada velike sile ratuju, konflikt je obično profitabilan. U slučaju ruske invazije jasno je da velika sila napada manju zemlju koja nema šansu da se odbrani. Mnogi se pitaju (čitaj lupetaju) koliko će rat Rusiju koštati i da li će zbog istog doživeti ekonomski kolaps. Odgovor na ovo pitanje najbolje zna čelična guvernerka ruske centralne banke Elvira Nabiullina.

Pre nego što pređemo na kalkulaciju, da raščistimo šta mislim o ovom kofliktu. Ilustraciju toga je na dan invazije najbolje definisao jedan moj prijatelj: „meni su jutros krenule suze jer opet sloveni ubijaju jedni druge.“ I to je srž svog moralisanja oko ukrajinskog konflikta. Kao devedesetih na Balkanu, sloveni pokazuju koliko su razjedinjeni i spremni da političke nesuglasice reše uništavanjem života i imovine.

Američki izvori mi kažu da će invazija trajati 12 dana i koštati Rusiju oko $150 miliona. To su direktni troškovi ljudstva i opreme za taj period. Osoba koja drži Putinov novčanik je čelična Elivira, za koju kažu da je Putina naučila zamršene principe visokih finansija. Nakon prisvajanja Krima 2014. godine, upravo je ona pametnom monetarnom politikom obuzdala volatilnost rublje, podizala kamatne stope i najviše doprinela da zapadne sankcije budu bezube. Prestižni časopis Euromoney je zato Elviru 2015. godine proglasio za centralnog bankara godine. Isto priznanje je dobila i 2017. godine od britanskog časopisa The Banker. Forbes je stalno rangira među moćnim ženama sveta, tako da je 2021. godine proglašena za 60. najmoćniju ženu na svetu. 

Kažu da Putin zove samo Elviru kada ima pitanja oko tokova novca. U ofanzivu je krenuo tek kada je ona spremila sve mere protiv zapadnih sankcija, od mekih do eventualnog isključenja Rusije iz SWIFT sistema. Kada se 2012. godine pompezno vratio u Kremlj, ona je bila deo malog tima od 6 ljudi koji su bili uz Putina. Tada je bila njegova ekonomska savetnica. Ubrzo nakon toga je stavio na čelo centralne banke. Od tada ona svoj posao obavlja maestealno.

Razmere sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji možemo razumeti kroz sankcije koje je Srbija pretrpela devedesetih godina. Totalno zatvorena, bez prava na uvoz ili izvoz, bez mogućnosti da plati jedan dolar preko granice ili primi isti, Srbija je doživela ekonomski kolaps gde se BDP brzo prepolovio, firme doživele kolaps za par meseci a građani osiromašili do ivice egzistencije. Najgori deo sankcija je bio izbacivanje iz svetskih tokova novca koje moderno poslovanje čini skoro nemogućim.

Za sada Rusija ostaje deo platnog sistema. Iako mnogi traže da se izbace iz SWIFT-a, ekonomisti upozoravaju da će taj potez biti izuzetno ekonomski bolan za Zapad i ostatak sveta.

Šta je SWIFT sistem? Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication je u suštini primitivan whatsup za prebacivanje novca sa jednog računa na drugi račun u nekoj drugoj državi. Sadrži ime osobe ili pravnog lica, adresu i broj računa obe strane. Ali svaki put sadrži i korespondentsku, ili ‘intermediary’ banku. U tom grmu leži zec.

Primer SWIFT instrukcija za prebacivanje novca na dolarski račun iz bilo koje druge zemlje.

U gornjem primeru vidimo tipične SWIFT instrukcije. Ako neko želi da Vam pošalje $1000, samo mu prosledite ovu informaciju, on ode u svoju banku i za par dana lova je na Vašem računu. Zašto za par dana u doba interneta kada lovu u Srbiji prebacujemo preko aplikacija za par minuta? Pa zato što se instrukcije i dalje kuckaju ručno na primitivnim terminalima, tako da Vaš transfer čeka nekog bankarčića da gore navedeno iskucka.

Ako Vam neko šalje te dolare iz Italije, ili Rusije, novac ide preko poruke 56, koja je prva navedena u datom primeru, i taj je račun u New Yorku. Pitate se zašto preko New York-a ako mi brat šalje dolare iz Trsta? Pa da bi američka centralna banka imala kontrolu nad svakim dolarom koji se transferiše globalno. Ako je brat pod sankcijama, taj novac se konfiskuje u SAD i dolari Vam nikada neće stići. Tako je i sa evrima koji će se zaglaviti u Belgiji gde je sedište SWIFT-a.

Ovo je glavna poluga zapadne kontrole finansija jer su sve države sveta članice ovog primitivnog mesendžera. Jedine dve koje su trenutno izbačene su Severna Koreja i Iran. Kina je još 2015. godine razvila svoj sistem CIPS, koji služi za plaćanje u kineskoj valuti. Rusi su takođe razvili svoj SPFS sistem. Upravo je Elvira jedna od arhitektica softvera koji povezuje ova dva sistema i priča se da renminbi i rublje već pljušte između Kine i Rusije. Zato se okleva sa izbacivanjem Rusije iz SWIFT sistema. Taj potez bi stvorio alternativu tako da bi ova poluga zapadne moći izgubila smisao. U Moskvi se priča da je Putinov susret sa predsednikom Kine Sijem tokom Zimskih Olimpijskih igara upravo bio poslednja potvrda novog finansijskog sistema pre invazije na Ukrajinu. Indija je već poslala delegaciju u Moskvu kako bi se pridružila sistemu radi izbegavanja zapadnog platnog sistema.

Ruska nafta i plin nesmetano teku ka svim svetskim pravcima pa i na Zapad. Dok je jednu Srbiju bilo lako hermetički zatvoriti, Zapad se ne usuđuje da isto uradi Rusiji jer cene energenata već divljaju a inflacija je nakon dužeg perioda prosperiteta provirila svoju ružnu glavu. Ruski budžet je izbalansiran sa cenom nafte od $62. Sa cenom koja je oko $100 Elvira planira budžetski višak od nekih $70-80 milijardi u 2022. godini. Zajedno sa ruskim rezervama od $630 milijardi koje ova žena kontroliše i laiku je jasno da je Rusija krenula u invaziju finansijski spremna koliko i vojno.

Očigledno je da će rusi sve troškove svaliti na okupiranu teriroriju. To su naučili od svojih kolega amerikanaca koji odmah nakon invazija dovode svoje privrednike čiji je zadatak ekonomska eksploatacija okupirane teritorije. Tranzit gasa kroz Ukrajinu je bio jedan od glavnih političkih problema između Rusije i Ukrajine. Godinama su ukrajinci upozoravani da ne politizuju gasovod, jer je gas nesmetano išao za Evropu i tokom najgorih momenata Hladnog Rata. Prva ukrajinska ekonomska žrvta će biti gasovod koji će od sada biti pod Putinovom kontrolom. Elvira je jedna od ruskih jastrebica koja nije verovala nemcima da će pustiti Severni Tok u rad. Dolaskom zelenih na vlast u nemačkoj, njena predviđanja su se pokazala kao tačna tako da su Putina ona i njena ekipa stisli da je momenat sad ili nikad da se Ukrajina okupira i stavi pod rusku šapu.

Novi svetski poredak se raspada pred našim očima. Novac je, kao kroz čitavu istoriju Homo sapiensa, najbitniji elemenat svih društvenih pomeranja, i to je ono što je Elvira naučila Putina i jastrebove koji ga okružuju. Resursi kojima Rusija raspolaže su ubedljivo najveći na svetu, tako da ona smatra da Rusija mora da nametne svoju volju i stane na put NATO proširenju na silu. Već par godina se šuška da je upravo ona glavni kandidat da nasledi Putina. Možda se desi da svet crta Putina na papiru ako ova hladna Tatarka preuzme rusko kormilo.

2 мишљења на “Ko Je Čelična Lady Koja Finansira Putinov Rat?”

 1. tesko da se svetski poredak urusava, pre bi rekao da se zapad po sili ujedinjuje. Cak su i Nemci i Orban jasno stali na stranu piodrske sankcijama.
  Rusija nema sanse da ove sankcije izdrzi bez obzira kakve rezerve ili finansijskog genija imaju na celu. Pre par dana su vec doneli zakone kojim pokusavaju da fiksiraju cene – ti kao ekonomista znas sta se desi kada drzava fiksira cene nekog proizvoda: istog nestane a pojavi se na crnom trzistu po duplo visoj ceni.
  Rusija je bila relativno siromasna zemlja i ne postoji nacin da izdrzi ove sankcije na duze staze. Naravno mislim na narod rusije. Elita i vlast ce se snaci vec nekako.
  Najgore je sto ne vidim moguc kraj. Cak i da uzmu te teritorije sve sankcije im ostaju i opet na duze staze nemaju sanse. Kina sumnjam da ce se mesati, oni sa distance posmatraju da vide sta su im opcije za Taivan i juznu Aziju. Sumnjam da ce se mesati vise od raznih javnih podrski.

  Steta sto nemas opciju za diskutovanjem.

  Свиђа ми се

 2. Ovo je vjerovatno najblize istini. Ja ipak mislim da je Putin “odlucio” da krene u akciju sada a ne prije 8 godina, ili 7 ili 6 ili 5 ili 2 godine zato sto su mu “Oni” rekli da je sada vrijeme da se napravi papazjanija. To je plan reseta, privo korona, pa onda ovo. Pitajte se, zasto ne bi Kina SADA sredila Taiwan situaciju, zar nije sada najbolje vrijeme za to? Odgovor: zato sto kinezima jos nisu “Oni” dali zeleno svijetlo!

  Свиђа ми се

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: