Novi Gasni Dil sa Rusijom: Glavobolja za EU

Još 12. marta ove godine sam pisao da će Srbija rapidno ući u EU zbog rata u Ukrajini.  O tome se sve glasnije šuška po diplomatskim kuloarima gde ambasadori sad već glasno zagovaraju ovaj plan. Trogodišnji gasni dil sa rusima koji je Vučić direktno dogovorio s Putinom je dodatna glavobolja Briselu, piše Luke McGee za CNN. Jedini način da tu glavobolju reše je da uteraju Srbiju u evropski tor pre nove godine.

‘Strašni’ pritisci da se Srbija priključi sankcijama Rusije su samo medijski šou koju i Vučić i EU igraju pred domaćom javnosti. Oni nas kao stiskaju a mi kao nećemo. Srbija je sada glavni igrač na Balkanu kao nosilac bezbednosne politike.

Do rata u Ukrajini zagovarači sporog širenja EU, na čelu sa Francuskom, su vodili glavnu reč u politici zaokruživanja evropskog projekta. Oni koji su zagovarali bržu politiku širenja, naročito na Zapadni Balkan, su bili nemoćni iako su imali tihu podršku SAD. Dolazak Christopher Hill-a, koji se obreo u Srbiji samo par meseci pre rata, je novo poglavlje odnosa Srbije i Zapada. Njegov zadatak ima kratkoročni cilj a to je rapidan ulazak Srbije i ostalih državica Zapadnog Balkana u EU. Drugi deo, dugoročni, je da Srbija uđe u NATO.

Razlog protivljenja ubrzanog ulaska Srbije u EU je strah francuske klike da će tim potezom istočnoevropski blok prevagnuti unutar Unije. Dovoljnu glavobolju im zadaju Mađarska i Poljska svojim nezavisnim politikama, tako da je ulazak Srbije bio na dugom štapu. Smatrao sam da naša zemlja iz tog razloga nikada neće ući u EU, i da će obe strane Kosovo koristiti kao zgodni izgovor za manjak napretka. Istraživanja Đorđa Vukadinovića su jasno pokazala šta stanovnici Srbije misle o EU a šta o odnosima sa rusima.

Putinova invazija na Ukrajinu je sve promenila. Amerika ovo vidi kao šansu da zaokruži evropsku sigurnosnu zonu, piše McGee. Hill je tu ne samo da obezbedi da Srbija ostane na zapadnom putu, već i da slomi otpor onih zemalja koje se protive širenju. Sada nije vreme za oštru konfrontaciju sa Srbijom jer smo sada ključ američkog plana. Sankcije Rusiji ćemo uvesti, ali istog dana kada uđemo u EU. U tom pogledu Vučić drži većinu čipova za stolom, i svaka geopolitička trgovina koja ne donosi priključenje bila bi poraz. „On je koristan i Briselu i Moskvi i jasno oseća da može da igra na obe strane za sve pare.“ McGee je direktan u svojoj analizi.

Jedan prijatelj iz Slovenije, smoren raznim EU propisima, mi je još pre desetak godina rekao: „kada ćete vi Srbi da uđete u EU da razjebete ovo kao ljudi?“ Kroz smeh smo dočekali ovo retoričko pitanje, ali je iz njega jasno odakle strah pridruživanju Srbije EU.  Narod koji je bandoglavo krčio svoj put ka nezavisnosti, i u tom procesu srušio Tursku i Švapsku imperiju, uz iracionalne žrtve, nije dobrodošao u svakom kutku Evrope. Konzervativni i jasno kulturološki zaokruženi, srbi bi bili muka ultra liberalnim vrednostima kojima se Evropa sve više udaljava od ostatka sveta. Brzo bi postali deo konzervativnog krila Evrope i poremetili odnos političkih snaga unutar Unije.

Amerikanci su sada preuzeli kormilo nad ovim procesom. Idiotski sistem otvaranja i zatvaranja poglavlja će biti gurnut u stranu i odluka će biti politička, kao što je uvek morala biti. Amerikancima ne smeta konzervativni srpski korpus jer su i sami oštro podeljeni na liberni i konzervativni politički diskurs koji ovu zemlju krasni od američke revolucije.

Pre neki dan sam se vratio iz Pirina u Bugarskoj gde smo igrali golf. Kompleks sa hotelom i kućama je napravljen dobrim delom sredstvima EU, od kojih je deo proneveren. Bogate evropske zemlje ne žele da finansiraju razvoj ovog dela Evrope jer mnogi smatraju da deo love uvek volšebno nestane. Naš deo autoputa do bugarske granice je završen još pre par godina. Bugari svoj deo grade sedam godina i kraj nije na vidiku. Zašto bi završavali nešto što bogata Evropa plaća a džepovi se pune. Ne znam sa vas, ali mene ovakva unija ne zanima.

Ali dragi moji evropljani, ne pitate se više vi, nego ambasador Chris Hill. Izgleda da će se Dugo Putovanje u Jevropu okončati sprintom.

2 мишљења на “Novi Gasni Dil sa Rusijom: Glavobolja za EU”

  1. Ja bi vas rado video u Evropi ako nista drugo zarad normalizovanja drustva, zakona i sistema.
    Ono sa cime se ne slazem je da Vucicu i vladajucoj garnituri odgovara ulazak te da bi cipove koje Vucic ima iskoristio za ulazak u EU.

    Свиђа ми се

  2. Da je ovo ovako u stvarnosti, bilo bi idealno (brz ulazak u EU). Međutim realnost je drugačije – Srbiju niko neće u EU a juče u Ohridu samo je učvršćena inicijativa Otvorenog Balkana. To mu dođe alternativa (budite zadovoljni ostacima). Čak i da nema Otvorenog Balkana, istorija nije na našoj strani – kad god je Srbija htela da ide ka Evropi (od Obrenovića pa na ovamo) ruski uticaj je bio dovoljno jak da nas odvrati sa tog puta. Danas je neupitna i njihova uloga u prevratima kod nas. Ruska književnost je jedno, a njihova politika nažalost drugo, nema bratstva, samo interes pa ako se poklopi – poklopi…

    Свиђа се 1 person

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: