EU Uspostavlja Regulativu Veštačke Inteligencije

EU artificial intelligence act je predlog uredbe Evropskog parlamenta i Veća koja bi utvrdila usklađena pravila o veštačkoj inteligenciji (AI) i izmenila određene zakonodavne akte Unije. Cilj predloga je zaštitita temeljnih prava i sigurnost građana i preduzeća u EU u radu sa AI.

Predlog uredbe klasifikuje sisteme AI prema riziku koji mogu predstavljati za zdravlje i sigurnost ili temeljna prava osobe. Postoje četiri nivoa rizika: neprihvatljiv, visok, ograničen i minimalan. Sistemi AI s neprihvatljivim rizikom, poput društvenog bodovanja vlade i prepoznavanja biometrijskih podataka u javnim prostorima, bili bi zabranjeni. Sistemi AI s visokim rizikom, poput autonomnih vozila, medicinskih uređaja i sistema za kritičnu infrastrukturu, bili bi dopušteni, ali uz stroge zahteve za testiranje, dokumentaciju kontrole podataka i okvir odgovornosti koji detaljno opisuje ljudski nadzor.

Predlog uredbe dalje predviđa posebne režime za opšti AI i jezičke modele poput ChatGPT-a, koji su sistemi AI koji se mogu koristiti u različite svrhe s različitim nivoima rizika. Ti sistemi moraju biti transparentni, pouzdani i sigurni uz potpuno poštovanje etičkih načela. Predviđa se i univerzalno pravo na podnošenje pritužbi na sisteme AI.

Predlog je pred Evropom još od 2021. godine tako da je jasno da su mnogi amandmani dodati kako bi uredba imala šanse da prođe. O njoj se trenutno raspravlja u Evropskom parlamentu. Nadam se da će je ubrzo izglasati jer je ragulativa AI neophodna, kako u EU, tako u svetu a i u našoj zemlji. Bučna rasprava se razvila oko takozvanog general AI, iliti opšte veštačke inteligencije, koji nema specifičnu funkciju već se razvija u konkurentnu inteligenciju samim Homo sapiensima. Razvoj tehnilogije nije samo brz već se ubrzava iz dana u dan. Sama brzina predstavlja društveni rizik jer zajednica nema vremena da objektivno proceni rizike.

Akt predviđa kontrolu osetljivih podataka kao što su seksualna orijentacija, religija i zdravstvena prava. Takve podatke sistemi AI moraju da štite i ne koriste za analitiku koja bi narušavala ljudska prava. Ovaj segment je ključan jer smo svedoci da AI sistemi često naginju ka predrasudama na koje nailaze dok kopaju podatke po internetu. Vlasnici sistema su odgovorni da očiste algoritme od takvih tendencija ili da se suoče sa visokim kaznama.

Poslednji deo se odnosi na zaštitu životne sredine. Sistemi AI moraju da se usaglase sa svim propisima vezanim za životnu sredinu u EU. I taj deo je usaglašen uprkos protivljenju određenih grupacija u EU parlamentu.

Godinama apelujemo da se AI sistemi stave pod regulatornu kontrolu. Evropa je stala na čelo globalnih napora usaglašavanja ove neverovatne tehnologije sa društvenim potrebama. Budućnost je neizvesna jer razvoj ove tehnologije prvi put postavlja konkurentnu inteligenciju nama ljudima. Sada je vreme da se stvari postave na prave osnove, jer rizikujemo da za samo par godina bude kasno.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: