Warren Buffett – Kako do Penzije sa Starim Majstorom Investiranja

Ako nešto naučite od ovog legendarnog dekice to je strpljenje i kontra razmišljanje. Strpljenje je dominantna odlika svakog ozbiljnog investitora i to je ono po čemu se razlikuje od armije onih koji misle da će špekulacijama pobediti tržište.

Pažljivo i dugoročno investiranje u kvalitetne firme je srž uspeha najslavnijeg investitora. Dugoročno znači godine a često i decenije. Akcije Coca-Cola on drži od 1988. godine, dakle punih 35 godina. Priča se da Warren popije 5 koca dnevno, na čemu mu zavidim jer pokušavam da ne pijem tu šećernu vodicu. Kada ga pitaju da li će ikad prodati akcije slavne firme on obično sumira da se parametri po kojima je prvo investirao u Coca-Cola nisu promenili. I dalje smatra da je firma kvalitetna investicija sa odličnom perspektivom.

Njegov fond Barshire Hathaway je počeo sa radom 1965. godine. Prilikom proslave 55 godina rada 2020. godine saopštio je da je u proseku fond zarađivao 20.3% godišnje što je kumulativna zarada od 2,744,062% za tih pola veka. Da vam je deda uložio $100 1965. godine, danas bi ta investicija vredela $2.7 miliona. Društvene mreže će tek da bruje posle ove činjenice; mimovi su leteli o mojoj tvrdnji da investiranih €100 mesečno u američko tržište akcija nakon 40 godina postaje više od pola miliona. Tužno je koliko nam je prosta matematika intelektualno nedostižna.

Od rane mladosti Warren kapira moć kamate na kamatu. Za Albert Einstein-a se priča da je rekao: „Kamata na kamatu je osmo svetsko čudo; ko razume zarađuje; ko ne razume plaća.“ Na Wall Street-u ti često postave pitanje za vreme razgovora za posao: da li bi uzeo sto miliona dolara ili jedan dolar koji se duplira mesec dana tokom januara. I daju ti par sekundi da odgovoriš. Tu te uhvate da li suštinski kapiraš ovaj koncept. Većina se zakači za sto miliona iako je jedan dolar, dupliran svaki dan od 1. do 31. januara preko milijardu dolara. Ajde, ajde, digitron u ruke.

Kada $1 duplirate svaki dan tokom januara na kraju završite sa $1.073.741.824. The power of compounding.

Kada suštinski skapirate ovaj princip svoju investicionu aktivnost prilagodite istoj. Mladi Warren, nakon čitanja slavne knjige ‘The Intelligent Investor’, je shvatio šta mu je životni poziv: da prati savete Benjamin Graham-a, autora navedene knjige i jednostavne principe investiranja. Ekonomista Graham je prvi definisao iracionalnu turbulentnost tržišta akcija. Berza često skače i pada vođena emocijama mnogobrojnih trejdera koji špekulišu pokušavajući da naprave kratkoročni profit. Cena ne predstavlja pravu vrednost firme već je u disbalansu – za vreme bull marketa je precenjena a za vreme bear marketa podcenjena. Dugoročno, prosečna cena predstavlja pravu sliku kvalitetne firme koja ima dobar proizvod i kvalitetnu distribuciju. Logika nalaže da kvalitetnu firmu kupuješ u kriznim ekonomskim vremenima kada emotivci trče da prodaju akcije i samim tim obaraju cene. I da svaki put dokupiš akcije kada cene padnu.

Akcije se prodaju samo onda kada se paradigma zbog koje ste kupili akcije promeni. U slučaju Coca-Cola situacija se ne menja već decenijama. Firma pravi impresivan ROE, return on equity, od preko 40% godinama. Ako uporedimo tu metriku sa prosekom same industrije gaziranih sokova, koja vraća oko 10.5% ROE, jasno je da nema razloga za prodaju ove investicije. Coca-Cola je i dalje najbolja u svojoj klasi i predstavlja odličnu dugoročnu investiciju. Princip je jednostavan, ali je disciplina ključna. Iako je firma kontinuirano uspešna, cena akcija ne ide kontinuirano na gore. Ekonomska situacija, politički rizici kao i emocije miliona trejdera utiču da cena često bude u disbalansu. U samom disbalansu je prilika da disciplinovani investitori zarade više od tržišnog proseka.

Coca-Cola ROE, return on equity znači da firma i dalje uspešno investira u svoje proizvode širom sveta. Izvor Zacks.

Uvek pamtite da iza svake akcije koja skače i pada stoje firme i ljudi koji ih vode. U kvalitetnim firmama rade vrhunski profesionalci koji svakog dana dolaze na posao i rade baš za vas – vlasnika akcija. Ako stalno kupujete i prodajete, to jest bavite se trejdingom na sitno, imate veliku šansu da ne budete investirani kada ti profesionalci urade nešto bitno. Registracija patenta, nova marketinška kampanja ili novi dizajner u timu često značajno podignu prodaju. Taj rast je praćen i rastom profita pa samim tim i intrinzička vrednost firme skače. Na duge staze intrinzička vrednost se uvek reflektuje u tržišnoj vrednosti a nečesto tržišna vrednost skoči iznad prave vrednosti firme. E tada se akcije prodaju.

Profesionalni investitor uvek proverava zadate paradigme, to jest stalno analizira svoj portfolio. Svaki dan se proverava da li firma obavlja svoj posao i širi biznis. Takođe se analiziraju druge firme kako bi ostali u toku sa njihovim razvojem i potencijalom investiranja. Biti bolji od tržišta u ovom poslu je mukotrpan posao koji iziskuje puno radno vreme. I sam Warren Buffett savetuje sugrađane da svoj novac investiraji pasivno u index fondove. Ti fondovi su nastali sedamdesetih godina prošlog veka i reflektuju agregatni skok ili pad raznih indeksa akcija. S&P500 indeks prati 500 najvećih američkih kompanija. Investiranje u ekvivalentni indeks fond od vas pravi investitora u srž američke ekonomije. Istorijski ovaj indeks vraća u proseku 10% godišnje. Ovo je prosek i zato je bitno da dugoročno budete investirani kako bi ostvarili taj povraćaj.

Do kvalitetne penzije se dolazi pasivnim investiranjem koji i sam mag iz Omahe Buffett preporučuje. Ako godinama, strpljivo i disciplinovano ulažete višak svog kapitala u razvijene berze, starost će vam biti udobna. Ulaganje u individualne akcije je za profesionalce koji svoje vreme posvete konstantnoj analizi svojih kompanija. Većina vas ima stalne poslove sa punim radnim vremenom tako da je bavljenje aktivnim investiranjem nedostižno. Nemoguće je imati dve uspešne paralelne karijere tako da je pasivno investiranje put do kvalitetne penzije.

Iskustvo starog lisca možete jednostavno da primenite bez profesionalne karijere u investicijama. Na kraju balade nećete imati prosek povraćaja od 20% kao on ali je 10-11% na dohvat ruke. Za to je potrebno decenijsko stepljenje i kontra razmišljanje. Kupujte kada svi prodaju a prodajte kada svi kupuju.

29 мишљења на „Warren Buffett – Kako do Penzije sa Starim Majstorom Investiranja“

  1. Da li je u kalkulaciju 100$ iz 1965 godine uzet u obzir inflacioni momenat? 100$ iz 1965 su ekvivalent danasnjh +/-980$, grubo 10 puta manje vredi danas nego u 1965. Mozda gresim ali po meni tih danasnjih 2,5 miliona vrede kao 250,000 ondasnjih. To se najlakse vidi na cenama nekretnina i drugih kapitalnih troskova domacinstva.
    Cinjenica je da je WB mnogo uspesniji od mnogih svojih kolega na dugi rok i da treba imati horizont od min. pet godina. Takodje je cinjenica da svet ulazi u situaciju koja nikada do sada nije postojala i da bez velikih lomova nece moci da se izadje. Pogotovo ne za tudj racun, kako su u SAD navikli, zbog USD kao svetske rezervne valute koja im je omogucavala nekontrolisano zaduzivanje unutar zemlje jer se veci deo njihove inflacije prelivao ostatku sveta.

  2. Pozdrav Vladimire
    Imam par pitanja

    1)
    Koji su sve troškovi za kupovinu i za povlačenje zarade, prilikom kupovine sp500?

    2)
    Imate li tačnu računicu, ako bi htio uložiti npr. 20.000KM i poraste 200% za 10 godina.

    3)
    Da li postoje troškovi prilikom povlačenja novca nakon tih 10g i ima li troška konverzije valute?

    Inače sam iz Republike Srpske, ali možete napisati za Srbiju pa ću izmijeniti šta treba

    4)
    Imaću uskoro račun u Bank of America i social security number, jer idem raditi sezonu u Americi.. Da li mi to daje neku korist?
    Da li ću moći jeftinije kupiti akcije, a plaćati naš porez, tjst ne platiti ništa jer bi zadržao akcije 7 godina koliko je norma u RS da se ne plati porez

    Poslao sam Vam poruku sa Instagram profila damjan6915, pa ako hoćete, pogledajte 🙂

    1. 1. Preko naših brokera skuplje a preko američkih veoma jeftino.
      2. Ne kapiram…20 soma 200% je 60 soma.
      3. Posle 10 god držanja aseta nema poreza na kapitalnu dobit
      4. Da da to ti je još lakše. Mnogi odavde idu preko interactive broker. Ali tamo imaš na desetine pa.možeš malo da proučiš ko ima dobru reputaciju i koji su troškovi.

      1. Hvala na odgovorima.

        Što se tiče drugog, mislio sam, ukoliko bi imao 20000 i htio ih uložiti, koliko bi od tog novca ostalo u akcijama? Zbog troškova brokera, troška prenosa novca u inostranstvo, troška neaktivnosti i troškova konverzije valute.

        Što se tiče trećeg, nakon tih 10 godina hoću da dignem pare, koliki je tu trošak prenosa novca u Srbiju, konverzija valute i slično. Tjst koliko ostane

      2. Važi

        Poslao sam Vam poruku sa Instagram profila damjan6915, pa ako hoćete, pogledajte 🙂

  3. Pozdrav gospodine Djukanovicu,
    1. mogu li dobiti preporuku/primer preko kog ino brokera ili platforme da investiram imam namenski racun i u Srbiji i u CH gde zivim, rekli ste u nekom komentaru preko internacionalnih ili americkih gde je fee 1$ po transakciji mozete li reci preko kojih konkretno.
    2. Na koji od ETF a kislite konretno kada govorite o S&P 500
    Unapred hvala na odgovoru.

      1. Ok, da li je opcija interaktive brokers bolja iz srbije ili iz CH tj da li da idem preko ofic brokera ili interaktiv.. i odakle je bolje/isplatljivije/ pametnije vrsiti inv. meni je konkretno svejedno ako izuzememo patriotizam kao neku prevagu 😀

  4. I jos jedno pitanje i necu vise smarati😂
    Sta mislite o ulaganju u neki od kineskih ETF a koji su pandam S&P 500 i u koji npr, koliko sam procitao izmedju redova u nekim od intervijua na tv koje ste dali , da je generalno u nekoj bliskoj buducnosti veci rast i razvoj tamo u odjosu na USA, i koje je vase misljenje generalno o drugim trzistima izuzev USA

  5. Pozdrav Vladimire,što se tiče ovih mimova oko postotka za penziju još bi bilo bolje da kažete u nekom intervju da ne treba štedjeti i ulagati 40 godina nego samo 10,recimo od 25-35 godine,onda bi uz 10% godišnje do penzije imali više od 400.000 eura,to će ih još više zbuniti

  6. Pozdrav Vladimire da li mozes da obajsnis ukratko da li je Berkshire Hathaway brk.b bolji od snp 500 voo za na duze staze i zasto I Sta Mislis da ce se desire nakon smrti Warena da li ce stock i dalje biti dobra investicja kao snp500 posto se dosta prica da je Waren upleten u politiku cak Je i Trapm rekao da je on donirao novac za kampanju Hilary Klinton I da zna Sta ce se desiti pa mozda I po toj nekoj proceni i investira. Hvala unapred na dogovoru!

    1. Da mnogo bolje. Ali bi onda morao da pratiš šta fond radi i da paziš na svoj kapital. Sa SP500 investicija je baš pasivna. Bilo koja firma da pukne u SP500 nema ozbiljan uticaj na ceo portfolio.

      Što se tiče donacija sve je to legalno u SAD. On je demokrata i to ne krije.

      1. Poslednje pitanje! 🙏🏻 Imam betterment sa tri accounta (general invest, Roth IRA, crypto) svaki mjesec dio ide u ova tri.

        Da li da otvorim account ma Robin Hood recimo I stavim fokus Samo na SP500 a da zadrzim ovo sto Sada imam na bettermentu?

        Hvala cekam tvoju knjigu ! Procitao Blistanje ! Donijela sestra iz CG 🇲🇪

  7. odlican text, odlicni savjeti, da mi je neko prije 10god ovo imao da kaze… pomeni i crypto jer i tamo moze da se uzme 10%apy ako pametno i strpljivo ulazete… kako god okrenes srpljen spasen 🙂 veliki pozdrav!

Leave a Reply

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem