FTX Propast – Udarac za Kriptovalute

Šta se u stvari desilo poznatoj berzi za razmenu kriptovaluta FTX? Za samo par dana se raspala i od jedne uspešne priče iz kripto sveta postala simbol prevare i ranjivosti kripto ekosistema.

Početkom novembra, Coindesk, publikacija koja prati dešavanja u kriptosvetu, publikuje članak o odnosu FTX berze i trading kompanije Alameda. Nakon brze provere mnogi shvataju da obe firme imaju istog vlasnika – sada već ozloglašenog Sam Bankman-Fried-a. Dokumenta su pokazala da je čitav kapital Alamede sastavljen od FTT kriptovalute, koju je stvorio FTX. Samo par dana kasnije, Binance, konkurentska berza je najavila da povlači skoro $600 miliona FTT novčića koje žele da konvertuju u dolare. Nakon ovog poteza svi ostali vlasnici su odlučili da krenu istim putem. FTX nije imao dovoljno keša da ispoštuje sve ulagače i čitav sistem se raspao za par dana.

Binance je u sred krize pokazao volju da spasi konkurenta ali je nakon samo desetak časova odustao. Finansijske knjige FTX su brzo pokazale da je berza na staklenim nogama. Binance je druga berza koja sada ubeđuje svoje ulagače da su solventni. Ako ste pametni, povlačite svoje kripto novčiće iz svih berzi dok se bura ne stiša.

„I fucked up,“ počinje tvit doskorašnje zvezde kriptosveta Sam-a. Novembra 11 Alameda je gurnuta u bankrot i javnost polako saznaje da je čitav ekosistem nestabilan. John Ray, ekspert za restruktuiranje problematičnih firmi je samo nakon par dana izjavio da je FTX najveći haos koji je ikada analizirao. Poznat je po tome što je raščivijao korupciju u energetkoj firmi Enron, koja je i danas simbol najveće korporativne prevare u istoriji SAD. Pre par dana je izjavio pred sudom da ima jasnih indikacija ne samo slabog menadžmenta, već i prevara.

Situacija je slična bankarskim krizama kada veliki broj deponenata odluči da povuče svoj novac iz banke. Ameri imaju stari izraz za ovakav razvoj događaja: run on the bank. U takvim situacijama banka ostaje bez depozita koje su plasirale u kredite i druge finansijske proizvode. Tako gubi veći deo kapitala i brzo ide u bankrot. Zato su banke strogo regulisane od strane državnih organa i najčešće su depoziti osigurani. U Srbiji svi depoziti do 50.000 evra su osigurani od strane države tako da su napadi na banke retki.

Svet kriprovaluta nema regulativni okvir koji bi naložio raznim berzama i drugim mešetarima kako da se ponašaju. Nema kontrole rizika niti parametara šta te berze mogu činiti sa vašim novcem. Kriptovalute se čuvaju u takozvanim novčanicima i to je najsigurniji način da ih sačuvate. To je kao da keš držite u starom dobrom novčaniku, a ne u banci. Kada svoju kriptovalutu prebacite na berzu, to je kao da ste uzeli keš i deponovali ga u banku. Ali onu koju niko ne kontroliše regulativnim propisima. Da li biste keš dali na čuvanje gomili napaljenih klinaca koje niko ne kontroliše? Iako Binance i druge berze ove vrste jure kao muve bez glave ubeđujući klijente da su baš oni sigurni, moje savet je vadite pare odatle i nazad u svoj elektronski novčanik.

Od samog dana kada se rodio bitcoin i na brilijantan način iskoristio blockchain tehnologiju, razni sumnjivi igrači su krenuli da izbacuju druge kriptovalute. Najveći broj se ispostavio kao prevara i to naročito one iza kojih stoje razne novonastale korporacije. Bitcoin je decentralizovan, brilijantan izum čiji razvoj zavisi od miliona korisnika koji ga rudare i njime trguju. Uvek sam pitao eksperte za kripto: čemu druga kriptovaluta? To je kao da Amerika pored dolara odluči da u upotrebu izbaci dolar2. Vrednost bitcoina raste kako raste broj korisnika i tranzakcija. Svet budućnosti će koristiti kripto, ali sigurno neće koristiti stotine različitih valuta. Kripto ima jednu funkciju, a to je funkcija valute da vam dozvoli brzu i jednostavnu razmenu usluga i dobara. Druga valuta je beskorisna sem za mešetare koji žele da prevarama i manipulacijama eksploatišu javnost koja nije dovoljno upoznata sa ekosistemom kriptosveta. To je kao da svi proizvođači automobila proizvode apsolutno isti model automobila, bez ijedne estetske ili funkcionalne razlike, a ubiše se ubeđujući vas da kupite baš njihov proizvod.

Sam Bankman-Fried je savršen primer prevaranta jer je više vremena provodio sa političarima i raznim javnim ličnostima nego gradeći svoju platformu. Početkom godine je njegovo bogatstvo procenjeno na $26 milijardi i tokom američkih midterms izbora pokazao se kao jedan od najvećih donatora demokratske stranke. Finansirao je neke od izbornih trka gde je njegov novac prevagnuo. Američki FBI će morati da se pozabavi i ovom temom: da li su neki od političara dobili trke zbog novca koji je došao iz nelegalnih izvora? Mnogi u New Yorku komentarišu da će Sam zameniti svoje fensi društvo zatvorskom odorom i dugogodišnjom robijom. Dok nije izbijao iz Washingtona, lobirajuću za svoju prevarantsku firmu i političare koji će ga zaštiti, bio je nadmen i prozvao sebe kripto kraljem. Sada će u mardelji biti princeza zatvorskih tuševa.

Pored američkih organa, kriminalnu istragu je pokrenula i policija na Bahamima. FTX je baziran u ovom poreskom raju gde se obično otvaraju firme radi izbegavanja poreza i drugih prevara. I to je morao biti znak onima koji su svoj kripto prebacili iz svojih sigurnih novčanika u ruke ovih mešetara.

Kako će ovaj skandal uticati na kriprosvet? Mnogi ponovo predviđaju totalnu propast. Kripto je tu da ostane i ovo je samo još jedno štucanje u razvoju ovog brilijantnog izuma. Kao što sam ponovio na par skorašnjih predavanja moj stav je jednostavan: kupite samo bitcoin i isključivo ga držite kod sebe. Berze i kripto banke će postati legitimne kada se stvori jasan regulativni okvir i kada određen nivo depozita bude osiguran. Do tad kripto isključivo u slamaricu.

I opet ponavljam, nema potrebe za dve kripto valute. Naročito se klonite onih iza kojih stoje razne firme. Poenta kripto valuta je u blockchain tehnologiji i odatle bitcoin vuče svoju intrinzičku vrednost. Ali je i dalje visokorizična spekulacija koja nije za standardnog investitora. Stavite maksimum 5% svog likvidnog imetka u bitcoin i nikada, ama baš nikada nemojte aktivno trgovati. Trading je za profesionalce koji imaju pristup superiornim informacijama, a ne za amatere.

9 мишљења на „FTX Propast – Udarac za Kriptovalute“

  1. Dobar tekst Vlado. Bitcoin je pravi Robin Hud 21 veka. FTX je odlican proizvod sa tehnicke strane jer je SBF vrhunski quant i napravio je dobru platformu. Serum je takodje njegov projekat. Dakle momak je builder. Medjutim, ja bih rekao da je u dusi jednostavno spekulant, mnogo je pohlepan zato se sve ovo i desilo. Srusio je vrhunsku firmu sa armijom hedz fondova koje je vezao oko FTX. Svi broker dileri trejduju akcije i obveznice sa novcem od njihovih korisnika, medjutim drze se risk menadzmenta jer ako zafali kao ovde – to je siguran zatvor u Americi. Ono gde je SBF pogresio je to sto je njegova Alameda pozajmljivala novac od FTX, to je bio depozit od korisnika, trejdovala sa tim novcem na „leverage“ a kada trejdujes tako moras dati kolateral – e taj kolateral je bio FTX-ov token (FTT). I na sve to je Alameda trejdovala FTT. Dakle duplo nista od vrednosti. Pored pravljenja returna, cilj je bio da kontrolisu vrednost FTT-a jer ako ih drzis puno i ne trejdujes njima onda je ponderisan prosek na tvojoj strani pa fluktuacija cene manje zavisi od drugih koji ga trejduju. Inace funkcija FTT je da ga drzis. Zasto? Jer ti daje tako popuste i placas manji fee kada trejdujes, dakle to je vaucer. Nekako je izaslo na videlo da je masa Alamedine imovine ustvari FTT i tu je CZ reagovao i krenuo da prodaje 600mil FTT, koji mu je inace ostao od njegove pocetne investicije u FTX, kada je SBF-u dao $100mil i napravio $2.5bn za tri godine. Nije los return. CEO Alamede Caroline mu je ponudila da se istrguju na OTC (van zvanicnog trgovanja na kripto berzi). Odbio je i ugasio ih. Inace Binance token je bekovan sa $. Oko 80% CZ portfolija je na jedan ili drugi nacin bekovan u $ (USDT,USDC,BNB,BUSD). Dakle pricam o sumi koja je vise od $60bn. Toliko o kripto generalima gde drze imovinu.

  2. Kolaju priče da se preko FTX-a deo novca iz Ukrajine vraćao u SAD, a jako, jako bodu u oči članci NYT, Forbes, WSJ i sličnih koji ovog debeljka brane kao da je napravio dečji prestup a ne jednu od većih pronevera u savremenoj istoriji.

    Familije debeljka i devojke mu su deo establišmenta. Nešto se tu mutilo…

Leave a Reply

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem