Vrednost Evra Pada

Juče je vrednost jednog evra pala ispod vrednosti jednog švajcarskog franka. Odnos koji pomno prate kako ekonomisti tako i investitori je prešla psihološku barijeru usled teške ekonomske situacije u Evropi.

Pad evra u odnosu na švajcarski franak u poslednjih 5 godina. Izvor Google.

Švajcarski franak je valuta u koju investitori tradicionalno „beže“ tokom teških ekonomskih perioda. I ovog puta je trend isti usled privrednih uslova koji su iz dana u dan sve gori.

Rekordna inflacija, dobrim delom izazvana brutalnim ratom u Ukrajini, svoju ružnu glavu pokazuje širom starog kontinenta. Prema podatcima Eurostata, junska inflacija je 8.6%, i dalje je u rastu. Inflatorni pritisak je najveći na energente usled brutalnog rata u Ukrajini, i već se preneo na hranu i druge proizvode.

Ekonomski rast je usporio i očekuje se porast od samo 0.4% za drugi kvartal tekuće godine. Eurostat takođe predviđa minimalan rast BDP-a i za 2023. godinu, od samo 0.4%, kao i 0.3% za 2024. Očigledno smo na ivici recesije, što bi u kolu sa visokom inflacijom gurnulo Zonu u stagflaciju – period rastućih cena i smanjene ekonomske aktivnosti.

Stagflacija je, za ekonomiste, jedna od najvećih baba Roga. Za građane je sve skuplje a posla sve manje. Poslednju stagflaciju je svet video tokom sedamdesetih godina prošlog veka, kada smo imali sličnu situaciju: brutalni rat u Vijetnamu i arapski embargo na naftu. Ova toksična kombinacija je trajala godinama i kod investitora stvorila očekivanja o stalnom rastu cena što je investicije svelo na minimum.

Od milošte zvana „izgubljena decenija“, je i tada inflatorne pritiske trpela sa energetske strane. Grafikon koji sledi ilustruje tok cena nafte tokom sedamdesetih.

Cena nafte sedamdesetih. Donja linija je nominalna cena dok je gornja prikazana u 2019. dolarima radi poređenja sa današnjom cenom. Izvor Macrotrends.

Staglacija je u suštini crv koji gricka životni standard. Svake godine novac u džepu kupuje sve manje robe, a samog novca je toliko da se čoveku čini da je džep bušan. Moje starije kolege sa Wall Street-a kažu da je najveći problem bio „osećaj“ da trend nikada neće stati. Iz godine u godinu situacija je bila sve gora i kulminirala 1980. godine kada je inflacija u SAD došla do 13.5%.

Vrednost evropske valute pada i u odnosu na američki dolar. Jutros je dostigla 1.01, dakle skoro pa na paritetu. To je još jedna indikacija da investitori smatraju da će evropljani trpeti najveće ekonomske udare nadolazeće krize.

Pad evra u odnosu na američki dolar u poslednjih par godina. Izvor Google.

Čuvati kapital u evrima je sada dodatni rizik jer je trend jasan. Kako se kriza bude zaoštravala velika je verovatnoća da će evro dalje slabiti. A kako stara trejderska poslovica veli: „Trend is your friend.“

3 мишљења на „Vrednost Evra Pada“

  1. Poštovani Vladimire, hvala puno na ovakvom textu! Mogu nam biti od koristi analiza i zaključci izneti u textu.

    Srdačan pozdrav!

  2. Dodati na sve to i cinjenicu da je evropski bond market unisten. Terali su penzione fondove da kupuju obveznice, koje su od 2014 ili kada vec otisle ispod nule. Prakticno su wipeovali penzione fondove. Kada ljudi u Evropi koji su godinama radili shvate da nema nista od njihovih penzija bice veselo. Jedini izlaz im je novi Bretton Woods, ka njemu i teze.

Leave a Reply

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem