Reset Odnosa Crne Gore i Srbije. Predlog: Srbija da završi Autoput a CG da iznajmi pola Luke Bar

Poseta Dritana Abazovića Srbiji je bitna jer je zategnute odnose dve zemlje značajno olabavila. Susret sa Anom Brnabić i Vučićem je jasan znak da će veštački problemi stvoreni između dve suštinski bratske zemlje biti lagano amputirani.

Kada kolima iz Beograda krenete za Opatiju stignete veoma brzo, često za manje od 5 sati ako bez zadržavanja prođete granicu. Autoput je lagan za vožnju uz pregršt modernih pumpi na kojima možete da se osvežite. Tih 500 kilometara pretrčite brzo, i ako krenete rano, brčkaćete se u Jadranu pre podneva.

Ako tim istim autom krenete za Budvu, taljigaćete se skoro 10 sati. Dobar deo ćete ići Ibarskom magistralom, najvećim ubicom mladosti u Srbiji, i još krivudavijim putevima po Crnoj Gori. Koliko god rano da krenete, toliko je putešestvije naporno, da taj dan niste ni za štalu, a kamoli plažu. Tih 500 kilometara su sušta suprotnost u odnosu na put u Opatiju.

Ovde neću zalaziti u razloge zašto Crna Gora i Srbija nisu bolje infrastrukturno povezane, ali šansa da se taj zadatak obavi nikada nije bio bliži realizaciji. Prvi deo crnogorskog autoputa Bar-Boljare se otvara ove letnje sezone, prema zvaničnicima iz Podgorice. Spaja Smokovac sa Mateševim na trasi dugoj 42 kilometara. 16 tunela i preko 20 mostova su bili veliki izazov za kineski CRBC, čiji su predstavnici izjavili da je ovaj projekat jedan od najznačajnijih za njihovu firmu van granica Kine.

Od samog početka izgradnje bilo je mnogo dušebrižnika koji su oštro kritikovali ovaj projekat. Od toga da je preskup, preko kritika evrofanatika da je saradnja sa Kinom neprihvatljiva, do onih čiji su osnovni interesi da se Crna Gora i Srbija ne spajaju ni po kom osnovu. Odatle mračne floskule o putu od niđe ka niđe. Ali ti kojima su Jadran i Srbija niđe nisu ni tema ovog članka.

Finansijska situacija u kojoj se Crna Gora danas nalazi je nezavidna, jer ekonomske posledice pandemije još nisu sanirane. Inflacija kao rezultat rata u Ukrajini će samo dodatno zakomplikovati situaciju jer zemlja uvozi dobar deo hrane i energenata. Jasno je da će sredstva za ostatak autoputa biti problem i iz tog razloga evo predloga.

Srbija neka obezbedi sredstva za završetak kako svog dela autoputa do Boljara, tako i crnogorske trase. Ova džada je najbitnija za razvoj crnogorskog turizma, što je i jedina privredna grana u kojoj zemlja ostvaruje ozbiljne uspehe. Srbi su, pored svih pokušaja da se odnosi zatruju, i dalje najbrojniji gosti crnogorskog primorja. Pre pandemije, 2019. godine činili su 24.5% turista, a samo su rusi bili ispred sa 25.1%, prema informacijama MONSTAT-a. Imam neki čudan osećaj da će rusa biti znatno manje u godinama koje dolaze tako da su srbi, sve sa svojim paradajzom i kulenom, i dalje sudbina crnogorskog turizma. Nešto se ovi fensi jevropljani teško odlučuju da posete mesto koje je Lord Byron, u svom romantičarskom zanosu nazvao najlepšim mestom na planeti gde more ljubi nebo.

Treba napomenuti da su i crnogorci među najbitnijim posetiocima Srbije i Beograda. Srpska statistika ovaj trend ne prati na pravi način jer oni koji uđu sa ličnom kartom se ne smatraju stranim posetiocima. Ali svi znamo koliko je crnogoraca po Srbiji i Beogradu tako da je izlišno diskutovati te trendove.

Crna Gora neka za uzvrat iznajmi polovinu Luke Bar srpskoj privredi koja će na taj način, uz kompletiran autoput, dobiti najbrži izlaz na more. Ovaj aranžman rešava nekoliko problema obe zemlje, ali najviše onaj infrastrukturnog povezivanja. Građani će brzo dolaziti do svojih porodica, a turisti moći da ‘skoče’ do mora na par dana. Preskupe avio-karte će postati stvar prošlosti a mnogobrojni crnogorci koji žive u Srbiji će češće viđati svoje voljene.

Ako Abazović uspe da ubedi ove koji mrače da se Crna Gora pridruži Otvorenom Balkanu, ova ideja će tek dobiti na kredibilitetu. Kamioni koji bi bez zastoja išli iz Srbije ka Baru, kao i roba koja bi išla ka Beogradu i centralnoj Evropi, bi bila znatno jeftinija danas kada logistika postaje noćna mora globalne ekonomije. Rijeka, Kopar, Trst i druge luke ne bi više bile destinacija za robu koja ide u ovaj deo Evrope. Iz tih razloga i očekujem da će mnogi ovu ideju dočekati na nož, jer su ulozi astronomski.

Luka Bar je sada poznata kao destinacija za šverc cigareta i kokaina. Svaki pokušaj da se ta bagra potera je bez rezultata i premijer Abazović tek sada shvata koliki su interesi kriminalnih klanova unutar luke. Mnogi brodovi sa legalnom robom prolaze pored luke i idu dalje za Rijeku ili Kopar koje su autoputevima povezane dok je Bar slepo crevo. Autoput Bar-Boljare je zato jedina šansa da se luka ratosilja sumnjivih glavudža a privuče legitimne logističke firme iz regiona i Evrope. Srbija ovaj potez može bez većih napora da finansira, a benefiti će se odmah osetiti. Crna Gora će brže izaći iz finansijskog ćorsokaka, dobiće kompletiran autoput i najbitniju luku ove strane Jadrana.

U svetlu okretanja nove stranice odnosa dve, ponavljam, bratske zemlje, ovakvi projekti su srž jer sa priča prelaze na dela. Jasni su interesi i jedne i druge strane i sam rad na ovako velikom projektu će dalje izgladiti opoganjene odnose. Autoput će dobiti smisao jer će čudom postati put za neđe. A ko zna, možda se i srbende i komite izmire na tom autoputu dok jure ka beogradskim splavovima.

One thought on “Reset Odnosa Crne Gore i Srbije. Predlog: Srbija da završi Autoput a CG da iznajmi pola Luke Bar”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: