Srbija Preuzima Crnogorski Dug

U balkanskoj finansijskoj kuhinji se sprema još jedna čudna čorba. Iz izvora bliskih ministarstvu finansija Srbije čujem da je Srbija ta koja će refinansirati crnogorski dug prema kineskoj Eksim banci i dati dodatne garancije za završetak autoputa do Jadrana.

Prvo da vidimo koji su uslovi pod kojim se Crna Gora zadužila. Kredit je na 20 godina sa kamatom od 2%. Dakle sve tvrdnje da je kredit nepovoljan padaju u vodu jer su svi drugi krediti u crnogorskom portfoliju po većoj kamatnoj stopi. Velika prednost je grejs period od šest godina, što je  klauzula koja se ne može obezbediti na slobodnom tržištu. Kredit je uzet u dolarima, i Crna Gora nije hedžovala valutu u evre što je mogla da uradi na slobodnom tržištu (ko ne zna šta je hedžovanje nek me kontaktira).

Ukupan dug Crne Gore je preko 80% što takođe nije kraj sveta.  Grčiće se da ga smanje ali su daleko od bankrota. Pandemija je nokautirala turizam naših malih suseda ali se ove godine očekuje oparavak  i priliv deviznih sredstava. Čemu drama?

Potpredsednik vlade CG Dritan Abazović je brzopleto pitao Evropu: „Molimo vas da nam pomognete da vratimo taj novac, da taj zajam zamijenimo za zajam kod neke evropske banke, da sklopimo saradnju sa nekom evropskom finansijskom institucijom i da prekinemo kineski uticaj“. Naivan i nov u svom poslu mislio je da će Evropa ovo videti kao priliku da istisne kineski uticaj iz Crne Gore, pošto su im usta puna te priče. Ali avaj, još brže je stigao odgovor predstavnika Evropske Komisije Peter Stano-a, da od toga nema ništa. Evropa je ipak tu da pomogne oko svih projekata tipa ‘širenje demokratije u međunacionalnim sredinama Balkana’, ali kada treba izgraditi autoput po kom će te međunacionalne osobe da se voze, onda evropljani zvižduću i gledaju u nebo. Oni slabo ulažu u hardware, samo u balkanski software.

Deonica autoputa koja se gradi kasni dve godine. Grade je kineske firme postavljene tu od strane Eksim banke. To je opravdanje da se grejs period produži na još dve godine i svaka arbitraža bi to predložila. To bi i rešilo problem dok se turizam ne vrati u potpunosti na obale Montenegra.

Zvanične zamolnice za pomoć od strane ministarstva finansija Crne Gore nema. Nema je prema EU, prema MMF-u, prema SAD ili bilo kojoj državi ili instituciji. Jasno su naveli da su u predlogu budžeta za 2021 obezbedili sredstva za servisiranje svih dugova. Dakle, ništa od bankrota (inače na Balkanu stalno neko ‘medijski’ bankrotira, uglavnom zbog polupismenih novinara koji ekonomske tokove razumeju koliko i poluobrazovani sugrađani koji čitaju đubre koje ovi prvi sriču).

Drugi je problem u pitanju. Čitava trasa autoputa, koji je veoma zahtevan za konstrukciju zbog brdovitog terena, je dugačak 169km od Boljara do Bara. Prva deonica, na koju se odnosi kredit, je 42km. Postavlja se logično pitanje: a šta ćemo sa ostatok druma đetići? Ugovor sa kinezima je tajan, ali iz podgoričkih izvora odavno znamo da je u zalog stavljena luka Bar. Tu nema dileme jer kineze junački Lovćen niti bilo šta drugo od crnogorskog krša ne zanima.

E tu uskače Beograd. Uveliko traju pripreme za novi model, gde bi država Srbija preuzela garancije ne samo za drum koji se završava, već i za nastavak autoputa do Bara koji će koštati dodatnih $2.4 milijarde.

Srbija je već odvojila $1.6 milijardi za izgradnju autoputa od Požege do Boljara, sa nekih 97 mostova i 51 tunelom koji su četvrtina ukupne deonice sa srpske strane. Koridor 11 će spojiti Srbiju sa lukom Bar ali i Crnu Goru sa Evropom. Nerazvijena mesta kao Arilje, Ivanjica i pešterska visoravan će konačno biti plug-and-play. Transport iz Bara će učiniti Kopar i druge severnije luke beskorisnim jer će transport biti brži i jeftiniji. Dakle sve je tip-top, moramo se radovati ovakvom razvoju događaja.

Ali bojazan je oko srpskog sveta. Te ideje od koje se Evropi i Balkanu tresu gaće. Da li to Vučić asfaltom i tunelima planira da zacementira ono što se nije dalo puškom? Da li se godine družbe sa Merkelovom i nemačkim modelom uticaja otrlo o starog radikala? Da li je taj autoput (koji je pozitivan razvoj bile gde drugde na planeti) uže koje će zanavek zavezati Srbiju i Crnu Goru? Da li će se sigurnija vožnja od 5 sati moje dece do Budve umesto 12 sati slaloma po Ibarskoj pretvoriti u još jednu pretnju svom nesrblju crnogorskih visoravni?

Da ne biste bili u dilemi da će se razni dići protiv ovog autoputa ponovo, pogledajte intervju Senada Fadžifejzovića sa Vučićem. Na ideju da se mora sagraditi autoput do Sarajeva, on je brzo podsetio da bi istim mogli i tenkovi brže da stignu. Mogli bi, a mogli bi i mladi brže da dolaze iz jednog u drugi grad. Mogla bi roba brže da putuje. Moglo bi na Balkanu svašta da se zgodi, ali pozitivno razmišljanje teško. Zato sledi medijski potres kad Siniša iznese planove oko završetka Koridora 11.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: