Dan 33 – Kina Optužena da je Korona Utekla iz Laboratorije

U doba korone teorije zavere vrebaju iz mračnih uglova interneta. Uvek skloni verovanju u konspirativne priče veb je ljudima dao savršenu platformu za razglabanje raznih špijunskih bajki. Kako je COVID-19 krenuo da hara po ljudima tako su razna scenarija preplavila etar a osnovna sumnja je pala na poreklo virusa. Da li je spontano skočio sa slepog miša na čoveka ili je pažljivo konstruisan u jednoj od kineskih laboratorija?

Dok virus nesmetano ide sa osobe na osobu tako da je potvrđen u telima 2.183.581 Homo Sapiensa sve su glasnije optužbe da Kina stoji iza laboratorijske manipulacije ove pandemije. Bližimo se broju od 150.000 mrtvih tako da svet zahteva jasne odgovore šta se u stvari desilo?

Američki političari su sve glasniji u optužbama da je virus počeo svoj opaki put iz jedne od laboratorija u Wuhanu ne kao biološko oružje nego kao deo medicinskih istraživanja koja su izmakla kontroli. U cilju da se takmiči sa svetom u prepoznavanju i borbi protiv zaraznih bolesti komunistički režim je razvio niz istraživačkih centara koja se bave virusološkim istraživanjima i sumnja se da je virus utekao iz jedne i napravio globalni karambol.

Od same pojave virusa krenulo se u priče da je korona biološko oružje nastalo u futurističkim laboratorijama svetskih moćnika. Prve priče su kolale Kinom da su im Ameri uvalili ovu pošast sa namerom da skrajnu sa koloseka kinesko ekonomsko čudo. Kako je virus nesmetano prelazio granice a Kina suzbijala epidemiju tako su teoretičari zavere okrenuli optužbe ka komunistima i njihovom željom da pokažu kako je njihov represivni društveni sistem superioran.

Ali nauka je kao i obično uskočila i razrešila priču o koroni kao biološkom oružju. Još u martu je članak objavljen u časopisu Nature sumirao genetsko istraživanje COVID-19. Nema genetske manipulacije ovog virusa tako da mu je poreklo prirodno. Ovo je sedmi virus iz familije korona koji je sposoban da preživi u ljudima i razvio se putem jednostavne prirodne selekcije. Jedna mala mutacija mu je dozvolila da se lakše zadrži u telu domaćina tako da je naglo postao zarazan. Kako mi je jedan prijatelj lekar objasnio lako je prepoznati genetski manipulisane mikro organizme. Kaže to je kao da gledaš u konja i bicikl, odmah ti je jasno šta je priroda stvorila a šta čovek. Istraživanja ove vrste nisu kompleksna tako su mnoga usledila potvrđujući da je COVID-19 prirodna mutacija korona virusa sa zvaničnim imenom SARS-CoV-2.

Pre više od dve godine zvaničnici američke ambasade u Kini su upozorili na uslove u Institutu za Virologiju u Wuhanu. Smatrali su da bezbednosni uslovi nisu adekvatni pri proučavanju korona virusa na slepim miševima. Tu informaciju nam je predstavio Washington Post ovog utorka i uzburkao novi talas teorija o putu našeg nevidljivog neprijatelja. Diplomatska razmena je zvanična i dokumentovana tako da su američki zvaničnici počeli da daju kredibilitet ovim optužbama. General Mark Milley, šef američkog generalštaba izjavio je da obaveštajne službe pomno istražuju ovaj scenario.

Britanski Daily Mail navodi izjave njihovih izvora iz nekoliko ministarstava da je sve više dokaza da je virus utekao iz laboratorije u Wuhanu. Niko ne poriče prirodno poreklo korona virusa ali se smatra da je jedan od istraživača pri eksperimentisanju sa slepim miševima zakačio COVID-19 i tako postao nulti oboleli, navodi Daily Mail izjavu jednog člana britanskog komiteta za borbu protiv korone. Nije slučaj da je taj istraživački centar smešten baš u Wuhanu.

Centar se smatra najmodernijom laboratorijom te vrste u Kini. Nalazi se samo 15 kilometara od sada već slavne mokre tržnice koja je označena kao epicentar pandemije. Te iste 2018. godine kineske dnevne novine Narodni Dnevnik predstavljaju centar kao najmoderniji na svetu gde rigorozne mere dozvoljavaju kineskim naučnicima da rade na opasnim patogenima kao što je ebola. Kineskim netom kolaju priče da je u ovoj laboratoriji jedan naučnik završio poprskan zaraženom krvlju slepog miša i tako postao prvi zaraženi među ljudima. Kineske vlasti se igraju mačke i miša sa onima koji postuju tu priču i redovno uklanjaju sadržaje ali oni brzinom neta iskaču i već kolaju širom sveta. Priča se da je mokra pijaca bila samo patka koja ima ulogu da zataška pravi izvor zaraze.

Da stvar bude još komplikovanija tu je i Wuhan Centar za Kontrolu Bolesti, još jedan istaživački centar koji je samo 5 kilometara od pijace. I oni su se bavili istaživanjem slepih miševa kao potencijalnim nosiocima zaraznih korona virusa. Profesor Richard Ebright, ekspert za biosigurnost sa Rutgers univerziteta jasno objašnjava manjkavost sigurnosti u obe laboratorije. Biosigirnosti u obe institucije ja na nivou 2 što je manje od preporučenog nivoa 4 koji se preporučuje pri istraživanju visoko-zaraznih patogena. Institut u koji je uloženo $36 miliona ima sve sisteme bezbednosti ali je jasno da nisu adekvatno primenjivani. Na osnovu rada profesora američke diplomate upozoravaju Vašington da su nove laboratorije nedovoljno zaštićene i da se bezbednosni protokoli neadekvatno primenjuju. Nivo 2 bezbednosti, prema profesoru Ebrightu obezbeđuje minimalnu zaštitu: „Skupljanje virusa, gajenje, izolacija ili životinjska infekcija predstavljaju značajan rizik infekcije laboranata, i od njih na ostatak populacije.“ Profesor jasno isključuje mogućnost da je virus proizveden u laboratoriji ali je jasan pri optužbama da je verovatno utekao iz istraživačkog centra.

Još jedna slučajnost pothranjuje teoriju o uteklom virusu. U januaru, odmah nakon zatvaranja mokre pijace Pekinške Vesti označavaju Huang Yanlinga kao nultog zaraženog. Ispostavlja se da je gospodin bio istraživač u baš toj instituciji. Institut odmah odbacuje vest kao fake news, izjavljuje da naučnik ne radi za njih od 2015. godine i da nije zaražen COVID-19 virusom. Vođa istraživačkog tima Shi Zhengli javno ‘se kune svojim životom’ da virus nije potekao iz njene institucije. Za jednog virologa to bi bilo ravno profesionalnom samoubistvu jer je cilj njihovog istraživanja zaštita svih nas od ovakvih pošasti. Shi je među kolegama poznata kao ‘šišmiš dama’ zbog svojih ekspedicija po pećinama gde lovi potencijalno zaražene slepe miševe.

Tog sudbonosnog 30. decembra ona je među prvima upoznata sa sumnjom da je zarazna korona među stanovništvom Wuhana. Dok su komunisti hapsili doktore koji su prvi prepoznali virus institut je dobio instrukcije da krene u istragu novonastale situacije. Shi dobija naradbu da ostavi sve i da se bavi rastućom epidemijom. Ona je bila prirodni vođa ovog tima jer godinama istražuje korona viruse među slepim miševima.

Mnogo se slučajnosti poklopilo u ovoj korona sagi. Državni sekretar SAD Mike Pompeo u sredu izjavljuje: „znamo da je virus potekao iz Wuhana, Kina. Znamo da je Wuhan Institut za Virologiju smešten samo par milja od mokre pijace. Još mnogo toga moramo proučiti. Znajte da vlada SAD radi temeljno da utvrdi činjenice.“ On nastavlja da vlada SAD zna da se institut bavio opasnim virusima ali da nije bilo nikakvog nadzora nezavisnih institucija.

Juče je kinesko ministarstvo spoljnih poslova odbilo optužbe da je korona utekla iz njihove laboratorije. Ponovili su izjavu sada već nekredibilne Svetske Zdravstvene Organizacije da nema dokaza za tu tvrdnju.

Ali kineske laži se talože danima. Od hapšenja lekara, njihovog lažnog optuživanja, menjanja podataka, uništavanja prvih uzoraka pa sve do prvih indikacija da su labavi bezbednosni protokoli krivi za pandemiju slažu kockice koje sve više liče na Černobil. Komunisti uvek idu na kartu obmane i nisu u stanju da priznaju ni najmanji propust a o katastrofalnim greškama nema ni reči. I za vreme Černobila prvi instikt je bio da se zataška nesreća sve dok radijacija nije preplavila planetu i laži nisu mogle da se kriju. Ta nesreća je i pogurala sovjetski komunistički sistem u propast jer je smrtno demonstrirala da su obmane i laži društveni kancer koji preti čitavom čovečanstvu. Pet godina nakon toga sistem se urušio pod teretomĺ obnama i represije. Nadajmo se da će komunističkoj partiji Kine biti potrebno manje da sramno napusti istorijske tokove kao najveći neprijatelj po napredak modernog čoveka.

One thought on “Dan 33 – Kina Optužena da je Korona Utekla iz Laboratorije”

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s