Dan 4 – Kina bez Novih Slučajeva

Po prvi put od početka pandemije Kina nema novih slučajeva korona virusa. Ovo je prvi znak da drakonskim merama ovaj visoko infektivni virus može da se zaustavi.

Iako se sada busaju kako su suzbili virus istina je da su kinezi napravili bitne greške u početku zaraze. Kada je čudna bolest obuzela sedam pacijenata u Wuhanu, jedan od doktora, Li Wenliang, je na društvenim mrežama napisao da je u pitanju čudan grip. Priča se brzo raširila i mnogi su pitali da li je bolest slična SARS-u.

Odmah je krenula tipična komunistička reakcija. Umesto da napadnu virus i krenu u medicinsku odbranu, u pola noći su upali kod doktora Li-ja i krenuli u ispitivanje zašto je objavio vest. Nakon tri dana maltretiranja naterali su ga da potpiše priznanje da je počinio krivično delo. Umesto da odmah uvedu nauku u borbu protiv virusa, naročito znajući koliko virusnih oboljenja je krenulo upravo iz Kine, kreće kampanja dezinformacija i laži iako je duh već napustio bocu.

Najbitnijih par nedelja od početka decembra do posta doktora Li-ja je protraćeno na političko izdrkavanje a ne na ispitivanje novog virusa. U tim nedeljama nikakve mere nisu preduzete i virus, koji je jedan od najzaraznijih do sad, je krenuo u pohod. Jedino su zatvorili pijac sa kog je zaraza i krenula. Ali nisu odmah zabranili trgovinu divljim životinjama koje se smatraju izvorom ovih bolesti. Ništa dalje nije urađeno već se krenulo u hajku na doktore koji su bili sve glasniji shvatajući da se bore protiv nove mutacije virusa.

Svaki komunistički sistem je satkan od suštinske dinamike laži i poltronstva. Sa strogom hijerarhijom gde onaj iznad tebe može u svakom momentu da te uništi – otpusti sa posla, lažno optuži, uhapsi i napakuje robiju, razloga za šlihtanje je na pretek. To se u ovom slučaju i dogodilo. Naime spremajući se za januarski kongres lokalne komunističke organizacije, šefovi nisu hteli da slušaju o nekoj zdravstvenoj gluposti u vreme kada moraju da demonstriraju razne pobede svojim šefovima u Pekingu. Tako da su aparatčici u službi lokalnih moćnika sve činili kako bi ućutkali doktore.

Ali i vest i virus su im već utekli i raširili se iznenađujućom brzinom. Iako su lokalni komunisti vikali da novih slučajeva nema bolnice su se punile ljudima koji nisu mogli da dišu. Tek kada su pacijenti počeli da se prelivaju u hodnike i kada je svima postalo jasno da se virus širi rapidno su kineski proleteri odlučili da neprijatelj nisu njihovi doktori već COVID-19, nova mutacija korona virusa.

Ali datum je bio 20. januar i već je bilo kasno da se virus lokalizuje i karantira. Izgubljene su dragocene prve nedelje kada epidemiolozi sa lakoćom mogu da isprate svakog pacijenta ali i da ispitaju njegovo kretanje i kontakte. Kada brojevi eksplodiraju to postaje sve teže zbog ekponencijalnog rasta broja pacijenata pa samim tim i njihovih kontakata. Da su reagovali prve ili druge nedelje od pojave prvih slučajeva virus bi ostao lokalna pojava, lekari bi ga izolovali, studirali i na miru radili na vakcini.

Ali u komunizmu je politička dogma sve tako da su laži i mimikrija po ko zna koji put stali na put činjenicama i nauci. Tog 30. decembra kad je doktor Li okačio poruku, osam lica je odmah bilo pod istragom. Lokalne vlasti su izjavile da ima 27 bolesnih ali da je bolest već pod kontrolom.

Posle packi koje je popio od lokalnih komesara doktor Li se vraća na posao i 10. januara pregleda jednu ženu koja je već zakačila koronu. On dobija bolest od nje.

Nauka smatra da je virus potekao od slepih miševa. I SARS i Covid-19 su takozvani zoonotik virusi koji prelaze sa životinja na ljude. Ono što su doktori odmah primentili je da su zaraženi svi pazarili ili radili na Huanan pijaci gde se pored domaćih životinja prodaju mnoge divlje poput lisica, pacova i zmija. Ove pijace se često nazivaju Mokrim pijacama jer se životinje kolju pred kupcima. Samo ukucajte u google Huanan market pa će vam higijenski uslovi biti jasni. Klanjem divljih životinja bez ikakvih zdravstvenih procedura mnogi patogeni lete po vazduhu i obično pređu na druge životinje kao na primer pse. Onda posle toga nalaze put i do ljudi.

Tek 24. februara Kina donosi rigorozan zakon o prometu i konzumaciji divljih životinja. Postojeći zakon se nije primenjivao i stare primitivne tradicije su bez ometanja bile osnova za nekih 20.000 farmi divljih životinja. Kina ništa od SARS epidemije nije naučila i izložila je čitav svet ogromnom riziku čije posledice tek sleduju. Svetska Zdravstvena Organizacija je objavila da tri četvrtine novih zaraznih bolesti potiču od životinja. SARS je potekao sa slične Mokre pijace u Guangdong-u i 774 ljudi je izgubilo život između 2002. i 2003. godine. Godinama se apeluje na Kinu da se ove pijace zatvore. Ali su komunisti bili gluvi na povike struke a ostatak sveta je okretao glavu ne želeći da nervira kineze i njihove novčanike.

Diktatorski sistem u Kini je uzrok ove pandemije. Oni koji zapale šumu nemaju pravo da se kurče što su vatru ugasili. Jasno je da je ovaj sistem ne samo ideološka pretnja po naše teško stečene slobode, već i direktna opasnost po naše zdravlje i živote. Doktora Li-ja ne možete više da pitate za mišljenje. Ne zato što ga komunisti ućutkuju nego zato što je umro 7. februara od posledica virusa COVID-19. Bar ne moraju da ga streljaju u jednom od svojih gulaga. Imao je 33 godine.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s