Kakav bre impičment?

Čitam piskaranja ovih naših novinara o temi impičmenta u Sjedinjenim Američkim Drtžavama. I taman kada pomislim da naši magovi pera ne mogu šturije i neobrazovanije da pristupe ovoj izuzetno bitnoj temi oni me razuvere.

Prvo ćemo videti šta je to impičment u SAD, onda ćemo videti kako će se stvari odvijati sa Trampom i na kraju zašto je to bitno za svet, Srbiju i vas građane.

Impičment je proces u kome zakonodavna vlast nalaže istragu o potencijalnim krivičnim delima članova vlade, to jest članova izvršne vlasti. U Americi, gde postoji donji dom zakonodavne vlasti, to jest Kongres, kao i gornji dom, to jest Senat, proces je dvoslojan. Prvo Kongres odlučuje da pokrene proceduru, skupi dokaze i svedoke i ako uspe da aktivira zakon o impičmentu onda slučaj ide u Senat. Dakle Kongres je ekvivalent tužioca i policije u civilnom procesu. Ako uspešno završe ovaj posao onda slučaj ide u Senat koji ima ulogu sudije i porote. Proces se pokreće i liči na sudski gde je za odluku potrebna dvotrećinska većina u Senatu. Dakle jasno kao sunčan dan.

Mora se navesti da impočment procedure postoje na državnom nivou. Na primer Kalifornija može na lokalnom nivou da aktivira u svom predstavničkom telu proceduru ako smatra da je neki član lokalne izvršne vlasti prekršio zakon.

Pre Trampa samo su dva predsednika doživela impičment a to su Andrew Johnson 1868. godine i Bill Clinton 1998. godine. Johnson je bio potpredsednik za vreme Linkolna i postao je predsednik nakon čuvenog atentata. Zalažući se za brzu i milostivu rekonstrukciju poraženog rasističkog Juga naišao je na veliki otpor Severnjaka koji su smatrali da poražene treba dodatno kazniti. Proces je aktiviran u Kongresu ali ga je Senat oslobodio tako da je on odslužio svoj mandat. Bill Clinton je manje više zbog pičke prošao impičment proces. Mi Srbi jako dobro znamo kako je sve to prošlo. U decembru 1998. godine je impičment izglasan u Kongresu. Marta 1999. godine počinje bombardovanje Srbije. Dakle jasno je da impičment u SAD ima dalekosežne posledice širom sveta. Senat je opet glasao protiv optužnice Kongresa, ali je Bill brže bolje izrokao Srbiju da bi ogroman pritisak medija i javnosti preusmerio ka svojim saveznicima iz Prvog i Drugog Svetskog Rata. Dakle Srbija je dobila preko pičke zbog pičke.

Šta će biti sa Trampom? U jednoj rečenici Kongres će izglasati impičment ali će Senat osloboditi istog. Kongres kontrolišu demokrate a Senat republikanci. Najkontraverzniji momenat u ovom procesu se već desio jer je odluka da se u proces krene prvo nametnuta od strane šefice Kongresa Nancy Pelosi. U proces nije krenula tradicionalnim glasanjem nego jednostavnom odlukom. Kada su se republikanci digli tek je onda proces stavila na glasanje. To je kvarno htela da izbegne jer je znala da će svi republikanci glasati protiv. Na kraju se to i desilo. Naime u SAD svaka značajna politička odluka koja je jednostrana i nema podršku obe stranke ima malu težinu. Za validnost je potrebno da nađeš podršku među članovima druge strane da bi narod odluku prihvatio i verifikovao. Ovo je možda i najznačajnija odlika američkog političkog sistema. Republikanci su bili jasni i svi do jednog su glasali protiv, i samim tim doveli validnost ove političke odluke u pitanje.

Dalji potezi su veoma predvidivi. Proces se predaje Senatu koji praktično donosi presudu. Kao što smo rekli za potvrdnu odluku je potrebno dve trećine glasova za koje ne postoji šansa da se namaknu. Republikanci su svojim glasanje u Kongresu već jasno dali do znanja šta oni i njihovi glasači misle o impičmentu Trampa. A tek će glasanje u Senatu, gde republikanci imaju većinu, biti nemoguća misija za demokrate žedne Trampove krvi.

Nancy Pelosi je napravila grešku koja će demokrate sledećeg novembra koštati još jednih predsedničkih izbora. Naime pod pritiskom mladih i novih demokrata ušla je u unapred izgubljenu bitku. Odolevala je dugo ali su mladi i neiskusni svojom tipičnom ostrašćenošću zajebali stvar.

Glavni kolateral ovog procesa je Joe Biden, koji jedini ima šanse da dobije Trampa na izborima. Kroz praznu priču o Trampovom ucenjivanju Ukrajinskog predsednika samo se ogolila priča o korupciji u koju je umešan Biden-ov sin Hunter. Stavljen je na poziciju u upravnom odboru ukrajinske firme Burisma Holdings u periodu od 2014. do 2019. godine, dakle za vreme kada mu je otac bio potpredsednik SAD i zadužen za politiku prema Ukrajini. A ako mislite da je naš EPS korumpiran samo pitajte Ukrajince šta se dešava u Burismi koja eksploatiše prirodni gas i lovu trpa u džepove oligarha i njihovih zaštitnika na Zapadu.

Tramp obožava ovu situaciju jer će na ovaj način izbaciti iz trke sada već izlapelog Biden-a. Strategija njegovog tima je da mu za demokratskog protivnika na ovaj način nameste Elizabeth Warren. Ova lažljiva senatorka, koja je godinama tvrdila da je pripadnica jednog od indijanskih plemena, je naime čitavu karijeru napravila ubeđujući svoje glasače da nije belkinja. Zato je Tramp i pogrdno zove Pokahantes. Ona, sa svojom krajnje levičarskom politikom, u SAD ima šanse da postane predsednik kao i da se Ameri nama izvinu za bombardovanje.

Zašto je sve ovo bitno za Srbiju? Joe Biden je deo Klintonovske korumpirane bagre koji ratovima žele da kontrolišu ostatak sveta. Njihovi stavovi prema Balkanu i srbima su poznati. Legendarni britanski novinar Christopher Hitchens je u svojoj brilijantnoj knjizi ‘No One Left to Lie’ detaljno opisao sve zločine Bill-a i Hilary-i i moćne organizacije koju su ustoličili u Washington-u. Dokumentovana i precizna, knjiga prati život, politički uspon i zločine jednog američkog seljačića i njegove žene koja je spremna na sve samo da ostane na vlasti. Optužen za silovanja i seksualna uznemiravanja još dok je bio guverner u zabitom Arkanzasu, uvek mu je žena prva držala sveću i peglala primitivne afere. Ona ga je gurala da politici priđe makjavelanski i da se ne obazire na ljude i saveznike. Da li vas neki naš predsednički par podseća na ovu matricu?

Dakle Tramp će na ovaj način skenjati Biden-a što su odlične vesti za ostatak sveta. Neki već šuškaju po Washington-u i Langley-u da je njegov brilijantni tim sam gurnuo demokrate u kilavi impičment. Tajming im je u svakom slučaju odličan. Dovoljno vremena da se proces okonča i da ga Senat oslobodi a malo vremena za Biden-a da nakon toga prevaziđe grehe svoga sina debila.

A za nas su republikanci i Tramp bolja opcija svidelo se to nama ili ne.

Једно мишљење на „Kakav bre impičment?“

Leave a Reply

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem

Discover na Fejsbučenje

Unesi svoj mejl i prvi dobijaš novi članak na mejl.

Nastavi Sa čitanjem